Del ekipe Centra za krepitev zdravja Ptuj. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Del ekipe Centra za krepitev zdravja Ptuj. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Center za krepitev zdravja Ptuj je samostojna organizacijska enota zdravstvenega zavoda, ki je brezplačno na voljo vsem občanom 16-ih občin ptujske upravne enote. Njegov osrednji namen je spodbujanje zdravega načina življenja. "Ukvarjamo se s preventivo, kar pomeni, da vsi naši obiskovalci in udeleženci izvedo nekaj o zdravem načinu življenja, kar pravzaprav doprinese znanje o tem in kako si lahko sami pomagamo," pove vodja centra Uroš Železnik.

Center za krepitev zdravja je sicer vsebinska in organizacijska nadgradnja zdravstveno-vzgojnega centra, ki je pred tem že deloval v ptujskem zdravstvenem domu. Na novo so zaposlili dvanajst strokovnjakov z različnih področij, ki vodijo programe za krepitev zdravja otrok, mladostnikov in odraslih. "To pomeni, da imamo zdaj tudi kader temu primeren. Imamo tudi strokovnjake z drugih področij, kot so dietetiki oz. prehranski svetovalci, imamo tudi psihologe, ki se ukvarjajo s psihoedukativnimi delavnicami in delavnicami zdravih odnosov in tehnik sproščanja. Tu so potem tudi diplomirane medicinske sestre s specialnimi znanji in vse skupaj deluje na področju preventive," doda sogovornik.

Med zaposlenimi je tudi kineziologinja Špela Peterlin, ki poudarja, da je po telesni dejavnosti zelo veliko povpraševanja. "Ljudje se res radi gibajo, radi spoznavajo vaje in pomembno jim je tudi, da pravilno izvajajo vaje. In namen naših delavnic je tudi, da ljudje to implicirajo v vsakdanje življenje, se pravi, da so aktivni tudi po sami delavnici, ne samo tisto eno uro tukaj, ko vadijo s fizioterapevti ali kineziologi. Tako da povpraševanje je res ogromno," pove.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Kako do storitev?

V delovanje centra so vključeni tudi promocija preventivnih presejalnih programov, preventivni zdravstveni in zobozdravstveni pregledi otrok, program priprave na porod in starševstvo in še mnogo drugih vsebin. Vse delavnice so brezplačne. Napotitev nanje je mogoča s strani osebnega zdravnika, diplomirane medicinske sestre iz referenčne ambulante ali s klicem na telefon centra.

"Delavnice se delijo na temeljne in poglobljene. Temeljne delavnice so krajše, kar pomeni, da se jih lahko udeležijo tudi posamezniki brez kakršnekoli napotitve. Poglobljene delavnice, ki jih izvajamo, pa so po navadi večtedenske in se seveda pred tem opravijo preventivni pregledi bodisi pri svojem osebnem zdravniku, bodisi pri diplomirani medicinski sestri iz referenčne ambulante in ko se ugotovi določen odstotek ogroženosti za nastanek katere izmed bolezni, so seveda dolžni napotiti v ta center za krepitev zdravja. In potem smo tukaj za njih mi, da jih opolnomočimo z znanjem in veščinami, kako vzdrževati zdrav življenjski slog," pove vodja Uroš Železnik.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Dober milijon evrov vredno naložbo zagotovil zdravstveni dom

Program sicer financira ministrstvo za zdravje, že prej pa so v ta namen v zdravstvenem domu s svojimi sredstvi zagotovili tudi dodatne prostore, pove direktorica Zdravstvenega doma Ptuj Metka Petek Uhan. "Investicijo smo izvedli že pred tem, ker smo mislili, da bomo center dobili prej. Investicija je bila 1.200.000 evrov. To smo financirali sami, tako da smo lahko na to ponosni," pove. Prostori zajemajo veliko telovadnico, tri predavalnice, prostor za antistresno sobo in prostor za psihologa.

Storitve centra so na voljo tudi delovnim organizacijam, delavnice pa potekajo tudi na terenu. "Prisotni smo tudi v lokalni skupnosti, da smo na voljo tudi osebam, ki niso zmožne priti do nas. Tako se potem dogovorimo z društvi, aktivi, da se kateri od naših strokovnjakov približa tej populaciji tudi v njihovem kraju. Lažje je, da eden od nas pride tja, kot več njih k nam," pove vodja Uroš Železnik. Dodaja še, da jih največ dela čaka pri odrasli populaciji, kjer se že kažejo kakšne kronične nenalezljive bolezni. Za nekatere delavnice so tako že čakalne dobe. "Delavnice, kar se tiče gibanja, je že čakalna doba. Če se ima namen kdo vključiti v naše delavnice, je najboljše, da si čim prej dobi napotnico s strani zdravnika oz. referenčne sestre, ko pa se delavnica odpre, ko pride oseba na vrsto, pa se jo pokliče in poskusimo uskladiti termin," pove kineziologinja Špela Peterlin.

Že kmalu nameravajo program nadgraditi tudi z družinsko obravnavo debelosti. Center za krepitev zdravja pa ni edina letošnja pridobitev ptujskega zdravstvenega doma. Ta je bogatejši tudi za nov digitalni rentgen za zobozdravstvene ambulante in za tri vozila, namenjena opravljanju hišnih obiskov in patronažni službi.