Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Odkar je v soboto zaokrožila novica, da se bo mogoče na PCR-test naročiti s fotografijo pozitivnega rezultata samotestiranja, brez posredovanja osebnega zdravnika, je na mariborskih covidnih točkah gneča.

Kandidati za test PCR so na covidno točko naročeni vsakih 5 minut – od novice, da za naročanje ni več potrebno posredovanje zdravnika, pa številni prihajajo povsem brez naročila, pravi pomočnik direktorja mariborskega Zdravstvenega doma Aleksander Jus:

"Naprošamo vse ljudi, naj ne prihajajo brez naročila na vstopno točko, temveč naj nas pokličejo ali pošljejo e-poštno sporočilo. S tem, ko prihajajo ljudje brez naročila, nastaja anarhija, podaljšujejo se čakalne vrste. Ker se na vstopno točko naročajo predvsem tisti, ki imajo znake covidne okužbe, se lahko okužba prenese na zdrave, ki bi imeli slučajno lažno pozitiven test od doma."

Kontaktni podatki so navedeni na spletni strani Zdravstvenega doma:

Sliko izvida domačega testa lahko priložijo k e-pošti, ali pa opravljen test prinesejo kar s seboj na točko testiranja.

Vzpostavljajo tudi dodaten sistem naročanja za otroke in mladino. Nov odlok je vodstvo zdravstvenega doma presenetil, saj so zanj v soboto izvedeli iz medijev, uradno pa šele danes. Na dan opravijo več kot 500 testov PCR. Čakalna doba je trenutno okoli 24 ur.