Na Univerzi v Mariboru so danes s podelitvijo naslova častni doktor ter dobrotnik in pa pestro paleto še drugih nagrad in priznanj študentom zaznamovali 44-letnico te ustanove. Ob tej priložnosti so se poklonili tudi spominu na prvega rektorja Vladimirja Bračiča, po katerem so, ob 100. letnici njegovega rojstva, poimenovali tudi dosedanjo Veliko dvorano Rektorata.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Na današnji dan leta 1975 so v Mariboru slovesno razglasili ustanovitev druge slovenske univerze. To je bila pomembna pridobitev za mesto, saj je dobilo ustanovo, ki mu je dala razvojno vzpodbudo in tako je še danes. Ideja o univerzi je v Mariboru že stara, je opozoril eden od govornikov, zaslužni profesor dr. Alojz Križman: »Ideja o ustanovitvi univerze je relativno stara, prihaja iz petdesetih let; moramo biti zadovoljni, da smo imeli ljudi, kot so bili profesor Vladimir Bračič, Tine Lah, in še marsikdo, ki so tvorili jedro in ustvarjali primerno klimo. Takšna stvar, ustanovitev univerze, ni bila nikdar lahka. Mogoče je tudi dobro, da je šel razvoj preko višjih in visokih šol do univerze, ko je bila vsa stvar zrela.«

Za izjemne in vrhunske dosežke je naziv častni doktor na pobudo Fakultete za zdravstvene vede prejel profesor dr. Hugh McKENNA za njegov prispevek pri snovanju 3. stopnje študijskega programa Zdravstvena nega.
»Gre za zelo dober program zdravstvene nege, ki ni priznan samo v Sloveniji in Mariboru ampak širše v Evropi; prejel je že priznanja v ZDA in Veliki Britaniji zaradi kakovostnega raziskovanja in izobraževanja na tem področju.« Naziv dobrotnika pa je prejel profesor Aleksander Kübler in sicer na predlog Medicinske fakultete pri ustanovitvi novega študijskega programa Dentalna medicina. »Poskušam pomagati pri akreditaciji tega študijskega programa, poleg tega smo donirali tehnično opremo za ta študij.« Na Univerzi upajo, da bo do konca leta že znano, kdaj bo akreditiran ta študij.»Na Univerzi v Mariboru vsekakor vidimo nadaljni razvoj v razvoju novih vsebin in dentalna medicina je gotovo ena izmed njih. Upamo da bomo lahko čim hitreje začeli z izvajanjem tega študija, dejstvo pa je, da morajo biti za to izpolnjeni pogoji, o katerih se z ministrstvi intenzivno dogovarjamo.« pravi rektor Univerze v Mariboru dr. Zdravko Kačič.
Na današnji slovesnosti so podelili še nagrade Leona Štuklja za najvidnejše športne uspehe študentov Univerze v Mariboru, listino za izjemen prispevek k razvoju obštudijskih dejavnosti, listino za pomembne kulturne dosežke in listino Naj prostovoljec.