Otroke sta na varnostni olimpijadi obiskala tudi policijska konja. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Otroke sta na varnostni olimpijadi obiskala tudi policijska konja. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Mariboru se je na finalu otroške varnostne olimpijade pomerilo 22 ekip iz 12 šol. Četrtošolci so si s pomočjo družabnih in športnih iger pridobili veliko znanj s področja cestno-prometnih predpisov in varnosti nasploh. Na prireditvi v Ledni dvorani so se jim predstavili tudi reševalci, gasilci, vojska in finančna uprava, najbolj zanimivi pa so jim bili policijski psi in konji.

Že 15-te varnostne olimpijade so se na šestih predtekmovanjih udeležile 103 ekipe po deset učencev z 71 osnovnih šol z območja PU Maribor. Najuspešnejše so se pomerile na finalu v Mariboru. "Zelo smo ponosni na naš razred, da smo sploh pišli sem. Zabavamo se, spoznali smo veliko novih stvari in se pri vprašanjih naučili nečesa za naprej," pove četrtošolec Jaka Špelič z OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica. Četrtošolka Nastja Bigec z OŠ Sela pa je dodala. "Vsa vprašanja, na katera smo odgovarjali, so zelo pomembna tudi za našo varnost. Moramo jih vedno upoštevati in nam morajo biti za vzgled za vzorno obnašanje in za našo varnost."

Znanje so otroci pridobivali skozi igro. Vodja policijskega okoliša Brigita Greifoner: "Tekmujejo v igrah in izzivih, ki potrjujejo, da vedo, kako morajo samozaščitno ravnati in kako morajo ravnati v cestnem prometu."

Ne le znanje o prometnih znakih in varnosti na cesti, četrtošolci so se naučili tudi, kako ravnati ob kaki drugi nevarnosti, pojasnjuje policist Borut Urnaut: "Lahko se zgodi, da je otrok sam doma, ko pride na primer do požara ali gre voda čez rob korita. In dobro je, da ve, kaj narediti in da je treba poklicati službe, ki smo za to, da poskrbimo za varnost ljudi."

Z otroki so se družili tudi športniki, zaposleni v Slovenski policiji, tudi upokojeni skakalec Bor Pavlovčič: "Med vprašanji je bilo tudi kako tako, povezano s športom, saj skoki niso nekaj, s čimer bi se uvkarjalo veliko ljudi, in z veseljem sem jim odgovoril."

Udeleženci otroške varnostne olimpijade pa so lahko tudi vstopili v reševalno, gasilsko in policijsko vozilo ter v vojaški oklepnik, finančna uprava jim je pokazala najzanimivejše zasežene predmete, lahko pa so tudi pobožali policijskega konja.

Četrtošolci so se v Ledni dvorani pomerili v športnih in družabnih igrah. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Četrtošolci so se v Ledni dvorani pomerili v športnih in družabnih igrah. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec