Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Mariboru se začenja ozaveščevalna kampanja »Moji odpadki, moja skrb«. Z njo želita občina in Snaga izboljšati odgovorno ravnanje z odpadki in preprečiti onesnaževanje ekoloških otokov z najrazličnejšimi smetmi, kar se je dogajalo v začetku poletja. Obenem pa bodo občane seznanjali tudi s spremenjenim načinom zbiranja odpadne embalaže od vrat do vrat, ki ga v Mariboru uvajajo januarja.
Na ekoloških otokih v Mariboru so se v začetku poletja začeli nabirati kupi smeti, ki tja ne sodijo. Zato so pristojni takoj poostrili nadzor, kampanja ozaveščanja je naslednji korak.
"Želimo urejeno in čisto mesto. Vsi se moramo zavedati, da so to naše smeti in da ne smetimo nikomur drugemu kot samemu sebi. S tem pa si po nepotrebnem delamo dodatno delo in stroške, seveda pa tudi slab videz mesta, kar nam ni v ponos," je poudaril župan Saša Arsenovič. Ob tem je napovedal, da bodo v središču mesta kmalu zgradili potopne zabojnike na ekoloških otokih.
Problematika nedovoljenega odlaganja odpadkov je že dalj časa pereča, kljub temu da ima Maribor nadpovprečno število ekoloških otokov. Direktor Snage Alan Perc: "Maribor ima skoraj 5-krat več ekoloških otokov, kot je to predpisano z zakonom, in standard praznenja ekoloških otokov je izjemno visok."
Zato želijo občane spodbuditi k pravilnemu ločevanju in odlaganju odpadkov. Tako bodo v okviru kampanje, ki bo trajala od septembra do prihodnjega aprila, "pripravili srečanja in razprave z občani z različnimi vsebinami, na primer, kaj vse sodi na ekološki otok in kaj ne, kakšne so možnosti oddaje drugih vrst odpadkov in podobno," pojasnjuje vodja projekta Izboljšajmo Maribor Neva Pipan. Prav tako bodo spremljali razmere na najbolj obremenjenih ekoloških otokih in poostrili inšpektorski nadzor.

Od januarja pa v Mariboru uvajajo zbiranje odpadne embalaže na domu v individualnih hišah, zato bodo zabojnike za embalažo umaknili z ekoloških otokov. Zato bo kampanja namenjena tudi informiranju o tej novosti in o načrtovanih spremembah pri pogostosti odvoza odpadkov.