Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv Renate Mihič Završnik
Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv Renate Mihič Završnik

Po družinskih zdravnikih in pediatrih vse bolj opozarjajo na preobremenjenost tudi naši ginekologi. Ena tistih, ki se zavzema za spremembo normativov tudi na tem področju zdravstva - da bi lahko zdravniki imeli več časa za kakovosten pregled - je tudi naj ginekologinja Štajerske leta 2020, Renata Mihič Završnik.

Naziv ji je pripadel ob koncu minulega leta, ko so Večerovi bralci izbrali nekaj najboljših in najbolj priljubljenih zdravnikov leta v tem koncu Slovenije.

V mariborski zasebni ambulanti Ginekomed tudi v drugem valu epidemije koronavirusa ob rednih preventivnih pregledih opravljajo še kurativne in se trudijo odpravljati nastale zaostanke. Tudi zato, ker ima naj ginekologinja Štajerske 2020 Renata Mihič Završnik nad 6 tisoč pacientk, jo je priznanje toliko bolj osrečilo. "Sem bila neizmerno ponosna na to, da so pacientke znova same glasovale za ta naziv. Še posebej sem ponosna na naziv štajerska ginekologinja."

Ob obilici dela v ambulanti se kot članica republiškega strokovnega kolegija za ginekologijo in porodništvo med drugim zavzema še za zmanjšanje normativov v ginekoloških ambulantah na 4 tisoč pacientk, kakor tudi, da bi bilo za pregled pacientk odmerjenega več časa. "Zelo se trudimo, da je ta čas, ki jim je tako strogo odmerjen, čim bolj izkoriščen," pravi Završnikova.

Kljub velikim obremenitvam in pomanjkanju ginekologov pa je Renata Završnik Mihič prepričana, da naši ginekologi na primarni ravni zelo kvalitetno in dobro opravljajo svoje delo. "Pacientke namreč ne prihajajo vsake tri leta in zgolj na preventivne preglede, ampak tudi takrat, ko so zaskrbljene za svoje zdravje, zato jim zmeraj nudimo ne le strokovni nasvet, temveč tudi strokovni pregled, ultrazvok in dodatne preiskave," še pojasnjuje naj štajerska ginekologinja 2020.

Dober dialog in komunikacija pa se, po mnenju Završnikove, poleg občutka varnosti in zaupnega odnosa med bolnikom in zdravnikom zrcalita tudi v nazivu za najboljšo ginekologinjo, ki so ji ga namenile pacientke.