V slovenski vojski že dalj časa ugotavljajo, da jim primanjkuje zadostno število mladih častnikov. Z načinom šolanja častnikov, kot so ga izvajali, niso prišli do željenih rezultatov, zato so iskali nove načine, kako pridobiti več mladih za ta vojaški poklic.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Šola za častnike ni nova organizacija, nastala je leta 1993 in v času do danes doživela že številne organizacijske in vsebinske spremembe. Vsi se soočamo z določenimi izzivi, pravi poveljnik Šole za častnike Robert Simonič:"Tako da največji izziv vidim v motivaciji."

Šolanje za častnike je trajalo precej dolgo, ugotavlja poveljnik Centra vojaških šol Slovenske vojske Peter Zakrajšek, sploh ob upoštevanju generacij, kjer študentje večkrat izberejo enovit študij: "In naša šola za častnike je prej potekala po končani najmanj prvi bolonjski stopnji."
Kar pomeni, da so bili kandidati za častnike stari vsaj 24 let, marsikdaj pa seveda starejši. Zato so del vsebin, ki jih izvajajo v Šoli za častnike, vključili v študij prve bolonjske stopnje:
"In sicer na način, da smo oblikovali te izobraževalne vsebine v sklope vojaških predmetov, ki smo jih fakultetam ponudili kot izbirne predmete za študente njihovih programov."

Sodobno vojskovanje zahteva širši spekter veščin, ne le družboslovnega, ampak seveda tudi tehničnega: "področja računalništva, informacijske tehnologije, strojništva, gradbeništva..."
Zato je potrebi po čim širšem spektru strokovnosti treba zadostiti že na osnovni ravni izobraževanja.

S tem ko so del njihovega izobraževanja prenesli v prvo bolonjsko stopnjo bodo uspeli starost kandidatov za častnike znižati na 23to 24 oziroma 25 leto, še dodaja brigadir Peter Zakrajšek.