Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Seznam delovnih zvezkov je dolg, otroci jih kar radi nakupujejo, poleg tega še vse, kar sodi zraven.

»Mi kupujemo šolske potrebščine na različnih mestih, saj je to otrokom v veselje. Lahko sami izbirajo, za letos imamo že skoraj vse, delovni zvezki so že zaviti in tudi z nalepko, imenom, priimkom in razredom,« opaža Saša Lutarič. Šolarki Isi Vreže manjka le še beležnica, delovne zvezke za drugi razred pa ima že vse: »Imam že vse, samo beležko še moram kupiti. Kupila sem že delovni zvezek za slovenščino, pa Svet matematičnih čudes 2, pa delovni zvezek Naša ulica,« pove Isa.

Ali je zbrati vse šolske potrebščine težko, smo ob nakupu v eni od mariborskih knjigarn vprašali Nino Pernek:

»Ne. Ni težko, saj nam v šoli pripravijo seznam. Je pa z vsakim šolskim letom treba seči globlje v žep.« Strokovni aktivi na šolah že ob zaključku preteklega šolskega leta razdelijo sezname obveznih stvari za višji razred:

»Proces se začne že ob zaključku prejšnjega šolskega leta, ko dobijo učenci in starši seznam učnih gradiv za prihodnje leto. Prvi razredi imajo zastonj učbenike in delovne zvezke, vsi ostali pa si sposodijo učbenike v učbeniških skladih, delovne zvezke pa jim morajo kupiti starši,« pravi vodja kolegija ravnateljev osnovnih šol v Mariboru Damir Orehovec.

Ljudje kupujejo delovne zvezke za naslednje šolsko leto že vse od junija, saj je treba seči kar globoko v žep:

»Včasih je že kakšna opazka glede tega finančnega izdatka, starši si doma malo preračunajo in razdelijo strošek na tri mesece, vsak mesec kupijo nekaj potrebščin. So pa to obvezna gradiva in jih je treba kupiti, to nas vse starše čaka oziroma so drugi že dali skozi,« pa pravi Maja Močnik Kočunik iz ene od založb.