Foto: Radio Maribor/RIC Slovenska Bistrica
Foto: Radio Maribor/RIC Slovenska Bistrica

Jutri, v petek, 8. septembra, se v Slovenski Bistrici začenja dvodnevna prireditev Podobe bistriških domačij, letošnja bo že petindvajseta po vrsti. Namenjena je predstavitvi kmetijstva mladim in povezanosti vseh generacij in panog v kmetijstvu in turizmu. V okviru prireditve bo med drugim jutri dopoldne strokovni posvet o mladih v kmetijstvu.

Organizatorji tudi letos napovedujejo pestro dogajanje. Jutri, v petek, med drugim pripravljajo razstavo nagrajenih kruhov, potic in ognjiščnih potic, dan odprtih vrat Čebelarskega centra za predšolsko, šolsko in srednješolsko mladino in festival keramike KeramikArt. Osrednji dogodek pa bo strokovni posvet ob 10. uri v Viteški dvorani gradu o mladih v kmetijstvu in ukrepih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, namenjenih mladim. Svetovalec v kmetijsko-svetovalni službi v Slovenski Bistrici Srečko Rajh: "Mladi so v kmetijstvu zelo pomembni, kajti generacijski preskoki se dogajajo prepočasi; spodbujamo mlade za prevzem na kmetijah. s S tem namenom se organizira ta posvet."

V soboto pa organizirajo tudi rokodelski praznik, v okviru katerega bo strokovni posvet o zakonu o rokodelstvu, predstavila se bodo turistična in kmetijska društva. V primerjavi z lani letos pripravljajo dva nova dogodka, pojasnjuje direktor Razvojno-informacijskega centra Slovenska Bistrica Tomaž Repnik: "Potekalo bo tekmovanje v pripravi jedi iz kotličkov, pripravljale se bodo tradicionalne lokalne jedi, ki bodo potem na voljo za pokušino. Letos pa bodo potekale tudi igre turističnih društev."

Vzporedno bodo potekali spremljevalni dogodki; med drugim bodo organizirali ustvarjalne delavnice za učence osnovnih šol in oglede kmetij ter vodene oglede bistriškega gradu, mogoče pa si bo ogledati tudi razstavo Razvoj zadružništva na Slovenskem.