Pred svetovnim dnevom beguncev, ki ga zaznamujemo 20. junija, je bila v Mariboru okrogla miza z naslovom Migracijski tokovi na balkanski poti. Pripravil ga je Inštitut za etnične in regionalne študije ISCOMET Maribor – v okviru projekta Utrinki z mej – Nič več opek v zidove, v sodelovanju z mariborsko in črnomeljsko občino. Pomemben cilj posveta je bil med drugim slovensko javnost objektivno informirati o stanju balkanske migracijske poti.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Na ta način želijo prispevati tudi k odpravljanju strahov in predsodkov, ki so prisotni v slovenski družbi, predvsem zaradi zlorabe te teme v dnevnopolitične namene in spodbuditi oblikovanje stališč Slovenije do nastajajočega pakta Evropske unije o vprašanjih migracij in beguncev. V svetu je danes skoraj 80 milijonov migrantov in beguncev, od tega 85 odstotkov v deželah v razvoju. »Število tistih, ki ostajajo v Sloveniji, je minimalno, v petindvajsetih letih smo dali mednarodno zaščito nekaj več kot 900 ljudem,« pravi predsednik ISCOMETA dr. Silvo Devetak.

Možnosti za integracijo beguncev v slovensko družbo so dobre, ocenjuje Martin Nedelko iz Urada za oskrbo in integracijo migrantov: »Največ je odvisno od posameznika samega, od njegove motoivacije, pa tudi od tega, kako hitro se uspe naučiti slovenskega jezika.«

Ob zapiranju meja z Madžarsko in s še nekaterimi državami na t.im. balkanski poti so se mnogi migranti znašli v Bosni in Hercegovini, kar predstavlja za to državo veliko obremenitev, pravi minister svetnik Veleposlaništva Bosne in Hercegovine v Sloveniji Dražen Gagulić: »Zaradi večkratnega povečanja nelegalnih prebežnikov v Bosni in Hercegovini in oteženega procesa vračanja v države, od koder so prišli, so namestitvene zmogljivosti praktično zapolnjene.«

Na poti v države Evropske unije, med njimi so najbolj zaželen cilj Nemčija, Avstrija in Švedska, na begunce prežijo mnoge nevarnosti, ugotavljajo v Amnesty International Slovenija, »Skratka, zahteva z vidika človekovih pravic je, da se beguncem omogočijo varne in zakonite poti, da lahko pridejo do mehanizma azila,« saj na ilegalnih begunskih poteh prihaja do številnih poškodb in smrti, pa dodaja direktorica te organizacije Nataša Posel.