Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Današnja izredna seja mariborskega mestnega sveta, na kateri so svetniki želeli razpravljati o usodi direktorice mariborskega Zavoda za turizem , je bila zaradi nesklepčnosti odpovedana. Kot je znano, jo želi svet zavoda razrešiti, po določilih statuta in odloka o ustanovitvi pa morajo občine ustanoviteljice podati predhodno mnenje. Če tega do roka, ki poteče v začetku marca, ne storijo, se šteje, da razrešitev podpirajo.

Razprava o usodi direktorice je bila predvidena že za redno sejo mestnega sveta prejšnji četrtek, a jo je župan Andrej Fištravec umaknil. Nova seja bi morala, kot rečeno, biti danes, a je zaradi začetka šolskih počitnic več svetnikov napovedalo odsotnost. Prišlo jih je le 7. Znano je sicer, da župan direktorice ne podpira, svetniki pa nove priložnosti do poteka roka najbrž ne bodo imeli.

"Potem ko je KVIAZ dejal, da se o predhodnem mnenju ne bo izjasnjeval, se mi je zdelo čisto normalno, da te točke ne bi obravnavali, ker bomo o eventuelni razrešitvi, če jo svet zavoda potrdi, tako ali tako na svetu še enkrat glasovali," pravi župan in dodaja, da je sejo na željo svetnikov kljub temu sklical za danes, a svetnikov ni bilo dovolj in do seje ni prišlo. Na današnji seji sicer naj ne bi glasovali o podpori direktorice, temveč se le seznanili s poročilom o delu zavoda.

Opozicijski svetnik Milan Mikl pa je po pogovoru s članom sveta Zavoda za turizem Dragom Peklarjem prepričan, da naknadno potrjevanje razrešitve direktorice ni predvideno. S tem, ko je župan točko razprave s prejšnje seje umaknil in tik pred zdajci novo sejo sklical v času šolskih počitnic, naj bi svetnikom zavezal roke in jim razpravo preprečil. Meni še, da so razlogi za razrešitev - očitajo ji neustrezno vodenje zavoda, razlogi pa naj bi bili nekrivdni- trhli in da gre za poskus politične likvidacije direktorice.

"Imam podatke, ki so tudi javno dostopni, iz katerih izhaja, da so nekateri člani sveta zavoda neposredno povezani z Zavodom za turizem in dobivajo za svoje dejavnosti kar velike zneske. Nekaterim sveda ni več v interesu, da bi ta direktorica delovala še naprej in hočejo neko svojo osebo. Zato sem na današnji seji želel direktorico javno vprašati, ali pri svojem delu čuti kakšne pritiske, in če jih, naj to javno pove. Storili bomo vse, dajo zaščitimo," je dejal Mikl.

Direktorico sicer podpirajo v občinah Rače – Fram in Hoče – Slivnica, v torek pa naj bi jo podprli še v Staršah.