Nekateri avtomobilski servisi so popolnoma zaprli vrata, drugi pa delajo v manjšem obsegu. Tehničnih pregledov ni mogoče opraviti, zaprte so tudi registracijske pisarne. Če vam bo med tem časom potekla veljavnost prometnega dovoljenja ne skrbite, saj se avtomatsko podaljša do 16. maja, na servisih pa tudi prenaročajo stranke, ki imajo redni servisni pregled v okviru avtomobilske garancije.

Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay


Tudi v času, ko pristojni svetujejo zadrževanje doma, se mora marsikdo podati na nujno vožnjo do službe ali morda kam drugam. In nesreča na cesti nikoli ne počiva, zato je možno, da se znajdejo tudi na avtomobilskem servisu, sploh zdaj, ko javni promet ne obratuje. Nekateri avtomobilski servisi ne delajo, drugi pa po skrajšanem delovnem času. Tomaž Šnopl iz Kia servisa v Mariboru je povedal: »Mi delamo od 8 ih do 16 ih za nujne primere, ostale stranke z večjimi težavami smo prenaročili, ali pa so same odpovedale. Strank imamo na dan 3 do 4.« Če ni nujno, ne hodite na cesto, priporočajo v avtomobilskih servisih: »Čim manj se vozite z avtomobili, da ne povzročite nesreče, oziroma se izognete težavam.« Katere zaščitne ukrepe uporabljajo: »Razdaljo držimo med strankami in nami in strankami, razkužujemo si roke, uporabljamo naše maske,« še dodaja Tomaž Šnopl.

Stanke naj upoštevajo navodila
V Avtomoto zvezi Slovenije izvajajo pomoč na cesti 24 ur na dan na številko 1987, pravi Anita Drev: »V AMZS bomo pomoč na cesti in pa vleko vozil za naše člane in tudi druge izvajali štiriindvajset ur na dan. Trudili se bomo za odpravo najpogostejših okvar, kot so poškodba pnevmatike, črpanje napačno natočenega goriva, okvara akumulatorja, ter poskrbeli za vleko poškodovanega ali pokvarjenega vozila. Vse stranke prosimo, da upoštevajo vsa navodila naših zaposlenih oziroma pogodbenih izvajalcev, zato da bi se z vsemi preventivnimi ukrepi preprečevalo širjenje koronavirusa. Servisne delavnice izvajajo le najnujnejša popravila, in sicer kot podpora službi pomoči na cesti. Če nas bodo poklicali na pomoč iz vojske ali policije seveda popravimo tudi ta vozila, ki so še toliko pomembnejša za delovanje v teh časih." Pri servisiranju vozil ravnajo v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje: »Vozilo prezračimo, pobrišemo površino in poprašimo z antiseptikom.«

V prostor vstopi samo ena stranka
Kako pa je na Štajerskem avtodomu? Servisni svetovalec Nino Kramberger: »V tem času delujemo v okrnjeni zasedbi, kar je po eni strani slabo, po drugi strani pa nas veseli, da so ljudje ozaveščeni in ne hodijo na servis, če ni nujno.« Na Štajerskem avtodomu servisirajo vozila policije, vojske, telekomunikacij in elektra, "stranke pa prihajajo tiste, ki res nujno potrebujejo servis, saj trenutno tudi ni javnega prevoza in stranke nujno potrebujejo avtomobil.« Kako razkužujejo delovne prostore in avtomobile?
»Na samih vratih imamo obvestilo, kako naj se obnašajo stranke oziroma imamo en prostor, v katerega lahko vstopi samo ena stranka. Mi osebno delujemo v rokavicah, za stranke imamo pripravljena razkužila, rokavičke pri posterminalu, če mora stranka vtipkati pin kodo. Avtomobile zaščitimo z različnimi folijami, preko sedeža damo zaščitno folijo, preko volana, na prestavno ročico in ročno zavoro. To je vse za enkratno uprabo, ko se servis konča, folijo zavžemo. Tudi naši mehaniki uporabljajo rokavice za enkratno uporabo, ko se servis konča, jih zavržejo in vzamejo nove.«