Foto: Radio Maribor/Arhiv muzeja
Foto: Radio Maribor/Arhiv muzeja

Pokrajinski muzej Maribor, ki v 18 zbirkah hrani okoli 120.000 muzealij, bo jubilej praznoval z dogodki, ki izpostavljajo poslanstvo muzeja.

»Navkljub digitalizaciji živimo v realnem svetu in predmeti so tisti, ki nas še vedno obkrožajo, s katerimi delamo muzealci, z njimi so delali naši predniki. Jubilej zato praznujemo z dogodki, ki izpostavljajo predmete«, pojasnjuje višja muzejska svetnica Nives Cvikl.

V tem letu bodo pripravili več razstav, instalacija Grajski vas gledajo z oblačili iz bogate zbirke je že na ogled na baročnem stopnišču. Sledila bo panojska razstava na Trgu svobode, 8. februarja, ko bodo izpostavili predmete iz 18 muzejskih zbirk. Marca se bo z okroglo mizo začel projekt Gremo mi po svoje in se nadaljeval z dogodki, ki bodo razkrivali vlogo in sodelovanje z drugimi kulturnimi ustanovami v mestu. Majski mesec mode bo letos posvečen modi v športu, dogajanje pa povezujejo z Olimpijskim festivalom evropske mladine, ki ga bo poleti gostil Maribor. Z jubilejem povezujejo tudi pedagoški program za mlade, niz koncertov v poklon Franzu Lisztu in mednarodni simpozij.

Vrhunec dogajanja bo konec leta odprtje razstave Osvetljenih 120 in izid obsežne monografije z zgodami 120 predmetov premične dediščine od pradavnine do 20. stoletja na območju Podravja, Pohorja, Kozjaka in Slovenskih goric. Muzej v jubilejnem letu izpostavljajo tudi privlačno ponudbo muzejske trgovine in grajske kavarne.

Pokrajinski muzeju Maribor zaposluje 16 oseb različnih strok, ki skrbijo za okoli 120.000 muzealij, razporejenih v 18 zbirk. Muzej ima 13 stalnih razstav in vrsto občasnih ter virtualnih razstav. Delujejo na treh lokacijah, vsako leto pripravijo okoli 300 dogodkov in sprejmejo okoli 170.000 obiskovalcev.