Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Potem ko so svetniki občine Slovenska Bistrica konec januarja v prvem branju potrdili predlog letošnjega proračuna, ga je občina dala še v javno obravnavo, in sicer do 26. februarja. Pripombe na predlog proračuna lahko občani oddajo po navadni in elektronski pošti ter osebno v prostorih občine.

Proračun bo v javni obravnavi do 26. februarja

Proračun je vreden okrog 35 milijonov evrov, med glavnimi projekti pa so dokončanje kanalizacije na Zgornji Polskavi, dokončanje plezalnega centra in začetek gradnje oziroma rekonstrukcije zdravstvenega doma. Novost je, da je občina dala predlog proračuna v javno obravnavo. "Občina Slovenska Bistrica je v letošnjem letu začela s postopkom javne obravnave sprejema proračuna za tekoče leto; to je potrebno v skladu s spremembo poslovnika," pojasnjuje direktor občinske uprave Branko Žnidar.

Proračun bo v javni obravnavi do 26. februarja. To pomeni, "da lahko vsak občan oziroma institucija občine Slovenska Bistrica poda pobudo, predlog o ureditvi projektov, o namenu uporabe določenih proračunskih sredstev," pravi Žnidar.

Predlog proračuna in obrazec za oddajo pripomb sta na voljo na občinski spletni strani in v fizični obliki v prostorih občine

Ob tem je potrebno upoštevati uravnoteženost proračuna, dodaja Žnidar: "Obrazec je pripravljen tako, da občan poda predlog, kaj bi bilo treba postoriti, in, na katero postavko se naj projekt da in s katere postavke se naj ta sredstva tudi vzamejo."

Predlog proračuna in obrazec za oddajo pripomb sta na voljo na občinski spletni strani in v fizični obliki v prostorih občine na oddelku za finance. Ob tem povejmo, da pri oddaji predlogov ne gre za projekt participativnega proračuna, kakršnega prakticirajo že v mnogih občinah po Sloveniji. "Je pa res, da v občini Slovenska Bistrica deluje 15 krajevnih skupnosti, ki so samostojne pravne osebe in za namene njihovega delovanja je namenjenih več kot pol milijona evrov sredstev. Krajevne skupnosti potem samostojno odločajo o porabi teh sredstev za konkretne investicije," še pove Žnidar.

Obravnava proračuna občine Slovenska Bistrica v 2. branju je predvidena marca.