Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V mariborskem UKC-ju se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov še nekoliko zmanjšalo, trenutno jih zdravijo 87, od tega 29 v intenzivni terapiji, zato širijo necovidni program. Bojijo pa se, kaj bo prinesel razmah različice omikron. Slednjo so že potrdili pri eni od hospitaliziranih oseb in pri enem zaposlenem.

Na omikron je bila pozitivna oseba, ki je hospitalizirana zaradi drugega zdravstvenega stanja in je v preteklosti covid že prebolela. Prav tako so ta sev potrdili pri enem od zaposlenih. Prihodnje tedne pričakujejo z negotovostjo. "Se pa seveda bojimo omikrona, ki bi lahko ogrozil delovanje ustanove tudi na način, da bi se povečalo število karantenskih odločb za zaposlene," dodaja strokovni direktor Matjaž Vogrin.

Včeraj je bilo med dobrimi 30 testiranimi zaposlenimi 9 pozitivnih, pojasnjuje vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Lea Knez: "Trije med njimi so bili necepljeni, sicer pa so med njimi tudi preboleli in trikrat cepljeni. Ta trend se bo verjetno v teh dneh nadaljeval." Sicer je precepljenost zaposlenih v mariborskem UKC-ju 70-odstotna, med zdravniki 97-odstotna, 60 odstotkov med njimi jih je prejelo tudi poživitveni odmerek.

V zadnjih tednih so zaradi manj covidnih hospitalizacij število covidnih postelj krčili; še vedno pa te zasedajo 15 odstotkov bolnišničnih kapacatitet, medtem ko so jih na vrhuncu kar 40 odstotkov. Ker je v covidne enote še vedno razporejenih več kot 300 zdravnikov in medicinskega osebja, izvajanja drugih, okrnjenih programov ne morejo povečati tako kot bi si želeli. Operativni program denimo deluje v 60-tih odstotkih, "kar je še vedno bistveno premalo. Glavna ovira je pomanjkanje anesteziologov, ki so še vedno razporejeni v covidne intenzive. Ko se bo to dodatno sproščalo, bomo lahko povečali obseg dela," dodaja Vogrin.

V mariborski bolnišnici zdaj delujejo trije akutni covidni oddelki in dve intenzivni covidni enoti; pričakujejo, da bodo v približno tednu dni videli, ali jih bodo morali zaradi razmaha omikrona ponovno širiti.