Univerza v Mariboru. Foto: BoBo
Univerza v Mariboru. Foto: BoBo

Za več kot 65 tisoč študentov v Sloveniji se je začel prvi študijski dan. Prag 17-ih fakultet mariborske Univerze je danes prestopilo 14 tisoč študentov, med njimi okoli 4500 bruck in brucev.

Vpis še ni končan. Po prvem roku pa se je več kot podvojil vpis tujcev. Vpis so omejili na programih pedagoške, medicinske, filozofske in strojne ter fakultet za zdravstvene vede, gradbeništvo, promet in arhitekturo ter elektrotehniko, računalništvo in informatiko, kar kaže na pričakovanja glede zaposlitve. Prodekanica Maja Modic:

"Tudi na podlagi strategije vlade smo v letošnjem študijskem letu povečali vpisna mesta na programih kemije, psihologije, dentalne medicine in prava. To so neposredni odzivi na potrebe trga in okolja."

Mariborska univerza ponuja obsežne tutorske programe, omogoča izbiro predmetov tudi z drugih fakultet in izvaja pilotne projekte za prehod v družbo prihodnosti.

Sicer pa študentje v času draginje opozarjajo na socialne stiske. V državi primanjkuje mest v domovih, zato jim v Študentski organizaciji Univerze v Mariboru pomagajo tudi s portalom Kamrica. Pozivajo tudi k zvišanju subvencij za prehrano. Ponujajo pa še solidarnostni sklad, pravi Zala Urbanija:

"Deluje na način, da skozi enkratno finančno pomoč pomaga študentom v stiski, tako da trenutno niso določeni neki posebni roki, študentje pa se lahko na nas obrnejo s pisno prošnjo."

Upravičeni so tudi prejemniki štipendij. Ob krizah, kot so bili kovid in nedavne poplave, pa izdajo tudi namenske razpise.