Foto: Mestna občina Maribor/Arrea Arhitektura
Foto: Mestna občina Maribor/Arrea Arhitektura

Mariborska občina je ustavila postopka javnega naročila za gradnjo brvi čez Dravo in za obnovo Dvorane Tabor. Ponudbe izvajalcev so namreč precej presegale zagotovljena sredstva. Javni naročili bodo v upanju na nižje ponudbe ponovili.

Občina je za gradnjo brvi predvidela 3,6 milijona evrov, od tega 60 odstotkov evropskega denarja. Podjetje Pomgrad bi jo zgradilo za dobra dva milijona več, za 5,7 milijona. Enaka podražitev bi doletela tudi obnovo Dvorane Tabor: na 3,2 milijona evrov ocenjena dela, ki bi jih v celoti plačala država, bi podjetje Marko 5 Gradnje izvedlo za 5,3 milijona. Vzrok sta inflacija cen gradbenih materialov in storitev, pravi podžupan Gregor Reichenberg:

"To zdaj pomeni, da moramo mi še enkrat pogledati, ali obstajajo znotraj samega projekta morda neke določene rezerve, mogoče se da kaj fazno izvesti, mogoče se da kje kakšen material s kakšnim drugim zamenjati, ki je trenutno cenejši. Skratka, mi ne bomo vrgli puške v koruzo v nobenem primeru."

Dodaja, da proračunskih sredstev ne bodo povečevali. Občina letos in naslednje leto načrtuje večmilijonske naložbe, kot sta obnova knjižnice in nabrežja Lent ter gradnja zdravstvenih postaj. Bi lahko razmere ogrozile tudi te projekte projekte?

"Zdaj pri knjižnici je zgodba, da je celotna ocenjena vrednost okoli 24 milijonov evrov, kar pa se nanaša na celoten objekt s celotno opremo vred. Milim, da se da tudi tukaj ubrati nek fazen postopek gradnje, torej opremo lahko delamo ali sukcesivno ali kasneje ali po delih ali kakor koli," razlaga podžupan.

Najbolj se mudi z obnovo Dvorane Tabor, ki mora biti končana do začetka Olimpijskega festivala evropske mladine poleti 2023.