Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Mariborska občina je naredila prvi korak za gradnjo sončne elektrarne na nekdanji pobreški deponiji komunalnih odpadkov. Ker investicija presega občinske zmožnosti, z javnim pozivom iščejo zasebnega partnerja.

Na slabih 20 hektarov veliki zelenici ob Puhovi ulici so možnosti za gradnjo zaradi dolgoletne komunalne dejavnosti omejene, površina pa bi bila kot nalašč za postavitev okoli 10 megavatne sončne elektrarne. Vodja občinskega sekretariata za splošne zadeve Lidija Krebl:

"Z izvedbo tega projekta se predvsem zasleduje cilj revitalizacije degradiranega območja, višje samooskrbe z električno energijo in povečanje uporabe obnovljivih virov. Vse skupaj temelji na izogibanju dodatnemu javnofinančnemu zadolževanju."

Projekt ima za zdaj le grobe osnovne obrise. Predvidena moč je okoli 10 megavatov. Konkretnejše ideje pričakujejo od zainteresiranih promotorjev, ki se lahko prijavijo na javni poziv do 1. septembra. Na podlagi tega se bodo odločili tudi za obliko partnerstva, trenutno pa se nagibajo k modelu koncesije; v tem primeru bi večino podrobnosti projekta določil ponudnik, ta pa bi prevzel tudi večino poslovnega tveganja in bi elektrarno upravljal in vzdrževal do 30 let, nato pa bi prešla v last občine, pravi sogovornica:

"Stroškov same investicije občina v tej fazi ne more predvideti, saj ne razpolagamo s potrebnimi podatki, da bi to lahko ocenili. Groba predvidevanja pa so, da bodo stroški, potrebni za sanacijo zemljišča in izvedbo investicije, presegli 10 milijonov evrov, pri čemer so stroški Mestne občine Maribor predvideni zgolj kot vložek v obliki samega zemljišča. Časovnica izvedbe bo odvisna od vsebine, želja občine pa je, da bi jo izvedli leta 2024."

Zainteresiranih je več ponudnikov, kot pa je znano, so se tudi Dravske elektrarne Maribor v preteklosti že zanimale za postavitev sončne elektrarne moči 10 megavatov, ki bi napajala 1500 gospodinjstev.