Foto: Radio Maribor/Jasna Blejc, poslušalka
Foto: Radio Maribor/Jasna Blejc, poslušalka

Na nedavni okrogli mizi v sklopu Evropskega tedna ravnanja z odpadki so okoljevarstveniki in predstavniki mariborske občine in podjetja Snaga izmenjali mnenja o ravnanju z odpadki v prihodnosti. Del pogovora je nanesel tudi na odlaganje odpadkov v okolje.

Na našem radiu smo prejeli več pobud poslušalcev, naj občina ob sprehajalnih poteh namesti več košev za smeti. Podobne so tudi želje anketirancev društva Ekologi brez meja. Komentar podžupana Sama Petra Medveda:

"Predvsem želimo spremeniti odnos do samih odpadkov. Koši za smeti generirajo odpadke. Sam sem se s tem prvič soočil na Japonskem, ko sem ugotovil, da tam košev za smeti več nimajo in potem sem naenkrat dobil problem, kam z odpadki in sem začel razmišljati, kaj naj kupujem, da odpadka pravzaprav ne bom imel."

Kljub ozaveščanju nekatere dele mesta pestijo divja odlagališča. Smeti najdemo tudi na vrtičkih ob Stražunu, pa tudi v centru – poslušalec je kosovne odpadke našel ob ostankih obzidja na Strossmayerjevi ulici Direktor Snage Franc Dover je spomnil na odvoz, ki je enkrat letno brezplačen:

"Vsak občan, tudi če živi v bloku prek upravitelja, se lahko dogovori za kosovnni odvoz in ni nobenih težav. V času uradnih ur pa jih lahko odpelje tudi v zbirni center."

napovedal je tudi ureditev novega zbirnega centra v Limbušu ter aplikacijo za pomoč pri ločevanju.

Cilj pa je življenje brez odpadkov, a bo pot dolga. Ekologi brez meja pozivajo k pridružitvi projektu Zero Waste, kamor je vključenih 9 slovenskih občin, med tujimi mesti pa tudi Bruselj.