Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Mariborska občina bo v naselju v Jarčevi ulici v Brezju čim prej spet zagotovila javno razsvetljavo. Ta je namreč od prejšnjega četrtka izklopljena, potem ko zasebni podjetji, ki sta lastnika ulice, nista hoteli skleniti pogodbe o dobavi električne energije, niti je plačati. Podžupan Samo Peter Medved je stanovalcem tudi zagotovil vse ostale javne komunalne storitve.
Cesta, ki je po stečaju gradbinca MTB pristala v rokah upnikov, čeprav bi morala biti občinska, stanovalcem naselja vrstnih hiš v Brezju povzroča nemalo težav. "Imeli smo poplave meteornih vod, ker Nigrad ni čistil kanalizacijskih jaškov, ker niso v občinski lasti," je povedala ena od stanovalk Mateja Karničnik.
Od prejšnjega četrtka pa je naselje ponoči v temi, saj večinska lastnika ulice - podjetji Tima Holding in Vade Mecum - nista sklenili pogodbe z dobaviteljem električne energije za javno razsvetljavo, niti nista poravnali zapadlih računov.
Po tem zapletu so se stanovalci obrnili na občino. Milan Jerčič pravi, da pričakujejo "urgentno rešitev, da naselje ne bo več v temi, dolgoročno pa, da bi občina prevzela upravljanje s cesto in vsemi njenimi pritiklinami."
Podžupan Samo Peter Medved je stanovalcem danes zagotovil, da si občina, sicer 5-odstotna lastnica ulice, prizadeva čim prej ponovno priklopiti ulično razsvetljavo: "Takoj smo pri agenciji Sodo ukrepali za prevzem števca, seveda morata s tem soglašati preostala solastnika. Mi bomo prevzeli vse stroške elektrike."
Občina želi prevzeti cesto v upravljanje, odkupiti pa je ne namerava, saj občinski prostorski načrt nalaga zavezo za prenos zgrajene infrastrukture na občino. "Upam, da je lastnikoma v interesu, da nimata s tem stroškov, saj jih bomo prevzeli mi," dodaja podžupan Medved.
Ali se bosta zasebna lastnika strinjala, bo zaradi praznikov bržkone znano šele prihodnji delovni teden; zato bodo v Brezju na javno razsvetljavo najbrž morali počakati do takrat.