Prireditev ob 2. obletnici holdinga. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Prireditev ob 2. obletnici holdinga. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Javni holding Maribor praznuje drugo obletnico ustanovitve. Lansko leto je sklenil z visokim dobičkom, a so pred njim številni izzivi.

Mariborska občina je holding ustanovila z namenom, da bi povezala občinska podjetja in s tem izboljšala javne storitve. Po mnenju župana Saše Arsenoviča jim je to uspelo:

"Če zdaj holding ustvarja za 100 milijonov evrov prometa in v njem ni več samo 6 podjetij, ampak brez dodatnega zaposlovanja že 8, torej Mestne nepremičnine in Šport d. o. o., smo že samo s tem naredili dobro stvar. To pomeni, da isti ljudje delajo za več podjetij in ta podjetja imajo skupno boljše rezultate, kot kadarkoli."

Kam z dobičkom?

A številne je zmotil visok, več kot 4-milijonski dobiček, ki ga je holding ustvaril lani. Kot pojasnjujejo, dobička, ki ga javna podjetja ustvarijo iz tržne dejavnosti, ne smejo pretvoriti v znižanje ceno položnic za javne storitve občanom. Bodo pa dobro polovico dobička kot dividendo nakazali občinam ustanoviteljicam. A mariborski manj od predvidenega.

"Od predvidenega vplačila dividend, med 1,6 in 1,9 milijona evrov, bo vplačanih v proračun verjetno 300 - 400 tisoč, razlika pa bo ostala v družini holdinga, da ne bi obremenjevala mestnega proračuna, torej hvala holdingu," pojasnjuje župan.

S tem bodo proračun razbremenili investicije v pohorske žičnice in dokapitalizacije Marproma, ki bo Športu Maribor predal upravljanje smučišč. Preostanek bo občina namenila za ureditev košarkarskega igrišča Iva Daneva v Ljudskem vrtu.

Prihaja zima

Največji prihajajoči izziv holdinga pa bo energetska kriza, pojasnjuje direktor holdinga Andrej Rihter:

"Mariborčanom in mariborčankam ni treba skrbeti za naslednje leto, da ne bi bilo ogrevanja, vode ali elektrike in tako dalje. Te skrbi ni, zalog bo dovolj. Gre zgolj in samo za to, ali se bosta EU in država odločila o tej kapici, kako visoka bo in na kakšen način bo narejena, torej, koga bo bremenila."

Dodaja, da podražitve preostalih položnic za letos niso predvidene, izziv pa predstavljajo poslovni načrti za prihodnje leto.