Snagina sortirnica v času gradnje. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Snagina sortirnica v času gradnje. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Nadzorniki mariborske občine so izdelali poročilo o nadzoru nad investicijo v sortirnico podjetja Snaga iz obdobja prejšnjega župana Andreja Fištravca. Ugotavljajo, da skoraj 15 milijonov evrov vreden projekt, ki ga je komunalno podjetje plačalo predvsem z zadolževanjem, ni bil načrtovan dovolj skrbno in ogroža celotno Snagino poslovanje, ki je bilo v zadnjem obdobju negativno. Skrbi jih predvsem, ali bo lahko podjetje prihodnje leto začelo odplačevati posojilo.

Uporabili napačne predpostavke

Občinski nadzorniki so zaznali več napak. Investitorji so količino predelanih odpadkov precenili za 11.000 ton letno. Investicijski oceni 14,5 milijona evrov pa niso prišteli dobre 3 milijone vrednega investicijskega vzdrževanja, pravi predsednik občinskega nadzornega odbora Dejan Petkovič: "V prihodnjem 20-letnem obdobju bomo lahko govorili o vrednosti investicije 17 milijonov in to bo vsekakor potrebno z donosi nekako servisirati, ali pa bo to predmet kakšne druge poslovne odločitve."

So kršili tudi zakonodajo?

Boštjan Brezovnik z Inštituta za lokalno samoupravo opozarja tudi na nespoštovanje zakonodaje. Mestni svetniki morajo namreč po zakonu o financiranju občin določiti pogoje zadolževanja javnega podjetja, a niso imeli na razpolago zadostnih informacij in investicijske dokumentacije, da bi lahko preveril, ali je bila ocena finančnih posledic ustrezna, in da bi lahko na tej podlagi sprejel relevantno odločitev.

Tedanji direktor občinske uprave Darko Fras, ki je na nepravilnosti opozarjal, a so ga zamenjali, se boji, da bo treba Snagine položnice spet podražiti.

Fištravec projekt zagovarja

Nekdanji župan Andrej Fištravec pa odgovarja, da je bila investicija vodena strokovno ter da so očitki politično motivirani, tudi zaradi domnevnih želja o privatizaciji sortirnice. Meni, da je bil mestni svet obveščen ustrezno. V času investicije je bila zadeva po njegovem "čista", se je pa vmes spremenilo veliko robnih pogojev, ki vplivajo na delovanje sortirnice.

Pridobiti je treba dodatne posle

Snaga je lani pri podjetju Ernst & Young naročila tudi forenzični pregled investicije, a poročilo za zdaj ni dostopno javnosti. Mariborska občina bo zahtevala njegovo razkritje, želi pa tudi preiskati odgovornost in sprožiti ustrezne pravne ukrepe. Podžupan Samo Peter Medved pa od Snaginega direktorja pričakuje, da bo pridobil dodatne posle za sortirnico, tudi v sodelovanju z okoliškimi občinami in pridobil okoljevarstveno dovoljenje, ki bo zraven mešanih komunalnih odpadkov omogočalo tudi sortiranje odpadne embalaže.

Ponovno podražitev Snaginih položnic za zdaj izključuje, zavrača pa tudi govorice o prizadevanjih za prodajo sortirnice.