Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina se po več mesecih še vedno spopada z velikimi finančnimi težavami. Štipendije mladim bodo za nazaj podelili prihodnje leto, počakati bodo morali tudi projekti participativnega proračuna. A županstvo zdaj sporoča, da bodo vendarle 100-odstotno financirali kulturne, športne in socialne programe, ki so jih od pomladi financirali le delno. Ob tem dodajajo, da se bodo težave slovenskih mestnih občin še poglabljale, če država ne bo ukrepala.

Kljub temu da je mariborska občina pred poletjem zagotovila le delno financiranje programov, bodo letos v celoti vendarle poplačali vse na področju kulture in sociale, tudi športnim klubom bodo izdali popolne odločbe.

"Ob upoštevanju dejstva, da pa gre na področju športa za relativno visok znesek, gledan skozi prizmo celotnega proračuna, bomo v letošnjem letu zagotovili zagotovo 135 tisoč evrov za področje trenerskega kadra, preostanek pa bo najverjetneje zapadel v plačilo prihodnje leto. Dopuščamo pa absolutno možnost, da v kolikor se bodo realizirali kakršni nenadejani prihodki, bomo realizirali tudi to,"

pravi vršilka dolžnosti direktorice mestne uprave Lidija Krebl. Župan Saša Arsenovič pa dodaja:

"Da smo lahko do tega prišli, žal, samo na način, da smo imeli dobro relalizacijo tega, kar je od vseh nas, pa zdaj več ni: našega skupnega javnega premoženja."

Tako so letos prodali stanovanja, poslovne prostore in zemljišča v vrednosti čez 3 milijone evrov, na prodaj pa jih je še za dobrih 10 milijonov. A takšno ravnanje ni vzdržno. Župan namreč opozarja, da sofinanciranje več infrastrukturnih projektov zamuja. Tudi siceršnje podfinanciranje se bo letos približalo 28-im milijonom, zato mora občina za obvezne naloge, predpisane od države, namenjati sredstva, predvidena za razvoj.

"Ali bomo lahko pri sedanjem načinu financiranja lokalnih skupnosti, in to tistih, ki so največja vplivna območja v Sloveniji, mestnih občin, še sposobni zagotavljati ta razvoj? Jaz danes stoodstotno trdim, da je to danes, pri tem načinu financiranja, nemogoče," pravi Arsenovič in upa, da se bodo prizadevanja, ki jih je država na tem področju začela, nadaljevala. Oktobra pa bodo predstavili rebalans proračuna.