Stanovanje v Mariboru, ki bi ga pred letom in pol prodali takoj, je danes na trgu več mesecev, preden najde kupca. Foto: BoBo
Stanovanje v Mariboru, ki bi ga pred letom in pol prodali takoj, je danes na trgu več mesecev, preden najde kupca. Foto: BoBo

V letošnjem prvem polletju se je na slovenskem nepremičninskem trgu nadaljeval trend upadanja kupoprodaj nepremičnin. Prav tako se je umirila rast cen, v polletnem poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu ugotavlja Geodetska uprava. V primerjavi z rekordno drugo polovico leta 2021 je bilo število transakcij s stanovanji in stanovanjskimi hišami manjše za okoli 25 odstotkov. Med mesti je bil upad največji v Mariboru, celo 40-odstoten.

Stanovanje v Mariboru, ki bi ga pred letom in pol prodali takoj, je danes na trgu več mesecev, preden najde kupca. Prodajna cena pa ni več višja od oglaševane, lahko je celo nižja. V tretjem letošnjem četrtletju so se tudi oglaševane cene nekoliko znižale; nepremičninski posrednik Daniel Angel Sauli: "Sicer samo za pol odstotka, a trend je jasen. Prihajamo v obdobje, ko se rast cen ustavlja."

Upad kažejo tudi uradni podatki Geodetske uprave. V Mariboru je bilo število transakcij s stanovanji v prvem polletju primerjavi z drugim polletjem lani manjše za 15 odstotkov, v primerjavi s prvim lanskim polletjem za 25, v primerjavi z drugim polletjem 2021 pa kar za 40 odstotkov. Upad je tudi pri prometu s hišami in zemljišči za gradnjo. O razlogih predsednik Združenja družb za nepremičninsko posredovanje Branko Potočnik: "Pozna se, da ni več investicijskih nakupov, ki jih je bilo veliko po korona krizi. Kediti so dražji, veliko težje je dobiti posojilo." Sauli pa dodaja: "Ne pozabimo na inflacijo. Deset odstotkov pomeni pri družini, ki zbere 2.500 evrov mesečnega prihodka, na mesec 250 evrov manj razpoložljivih sredstev. To pa je že pomemben del kredita."

Ali se bodo cene stanovanj v Mariboru znižale? Sogovornika ocenjujeta, da se to utegne zgoditi, če bi ponudba presegla povpraševanje, kar se za zdaj ni zgodilo.