Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Foto: Radio Maribor/UKC Maribor

V mariborskem UKC-ju se je število covidnih hospitalizacij občutneje zmanjšalo in je trenutno najnižje v zadnjih mesecih. To jim omogoča postopno zapiranje covidnih oddelkov in vračanje kadrov na matične oddelke in ponovno povečevanje izvajanja drugih programov. V luči prihajajočih prazničnih druženj in širjenja omikrona pa si želijo, da ne bi prišlo do novega, petega vala.

109 covidnih bolnikov zdravijo v mariborskem UKC-ju, na vrhuncu 4. vala 25. novembra so jih 194. V intenzivni negi jih je trenutno 31. Upad jim že omogoča ukinjanje posameznih covidnih oddelkov. "Tako smo v prejšnjem tednu že ukinili enega od covidnih oddelkov na kirurgiji, še enega bomo predvidoma v nadaljevanju tega tedna, in sicer eno nadstropje na ginekologiji," pojasnjuje strokovni direktor Matjaž Vogrin. Če se bo upad nadaljeval, naj bi v prihodnjem tednu zaprli tudi eno od treh intenzivnih covidnih enot. Vse bolj pa je obremenjena pocovidna enota na Pohorju za rehabilitacijo tistih, ki so po bolezni težje prizadeti in nekateri tudi nepokretni.

Zdravstvene delavce prerazporejajo nazaj na matične oddelke, počasi povečujejo obravnavo necovidnih pacientov. Operacijski program je po besedah Vogrina zdaj na približno 50 odstotkih, sistematično pa se bodo zaostankov lahko lotili v novem letu, če le ne bo 5. vala. Zato poziv: "Maske, distanca in cepljenje. Če bomo to izvajali, lahko epidemijo obvladamo," dodaja Vogrin.

Zdravljenje z regeneronom za preprečevanje težjega poteka bolezni teče dobro, medtem ko so novo zdravilo Molnupiravir v slabih desetih dneh izdali le enemu pacientu.

Zelo pa so zadovoljni z odzivom na cepilno akcijo. Direktor UKC Mb Anton Crnjac: "Pozitivno smo presenečeni. Ponoči cepimo dobrih 100 prebivalcev. Očitno so ljudje spoznali, da je cepivo način borbe." Še dobrih 200 ljudi pa se v povprečju pri njih cepi čez dan.