V Pokrajinskem muzeju Maribor so danes pripravili Mali simpozij 2021, pod naslovom Običaji od rojstva do groba. Sodelovali so osnovnošolci iz širšega mariborskega območja, s čimer presegajo lokalne okvire, saj so k projektu povabili učence šol, ki imajo sedeže v občinah, v katerih izvaja Pokrajinski muzej Maribor javno službo.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Osnovni namen simpozija Običaji od rojstva do groba je spodbuditi mlade k ustvarjalnemu raziskovanju, odkrivanju, spoznavanju in razumevanju kulturne dediščine v lokalnem in širšem prostoru. V Pokrajinskem muzeju Maribor izvajajo tradicionalni pedagoški program Mali simpozij že 19-ič, letos v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Tednom kulturne dediščine pod naslovom Dober tek!

Mladi udeleženci simpozija so zgodovino običajev in navad v svojem domačem kraju zelo temeljito raziskali, učenci z osnovne šole Miklavž na Dravskem polju so primerjali svoj prvi šolski dan z prvim šolskim dnem, kot so ga doživljale njihove babice in celo prababice: "Razlikoval se je po tem, da smo mi dobili v šoli za malico dosti sladkega, oni pa niso dobili toliko sladkega. Oblačil nekateri niso imeli svojih, ampak so si oblačila izposojali. Imamo vsak svojo mizico, babice pa so sedele skupaj na eni klopi."

Referati bodo objavljeni v bienalnem zborniku Male objave, ki bo izšel prihodnje leto.