Foto: EPA
Foto: EPA

Kinematografi so po skoraj 8-mesečnem zaprtju junija spet odprli vrata. Kot kažejo izkušnje mariborskega Mariboxa, se ljubitelji sedme umetnosti ponovno vračajo v kinodvorane.

Obiskovalcev je bilo junija za 10 odstotkov več kot isti mesec lani, julija pa jih pričakujejo še več, pravi direktor Mariboxa Stipe Jerič: »Računamo na 30 do 40 odstotkov več obiskovalcev kot v lanskem juliju, morda celo več, če ne bo dodatnih zaostritev.«

Pozitivnim trendom navkljub je obiskovalcev še vedno precej manj kot pred epidemijo. Trenutno beležijo 30-odstotno realizacijo običajnega leta. Če bodo letos zabeležili okoli 60 do 70-odstotno realizacijo, bodo že zadovoljni, še pravi Jerič.

Če so lani poleti, v času zrahljanih protikoronskih ukrepov, izvedli poletno plažo s kino predstavami, letos tega ne bo. Za pripravo niso imeli dovolj časa, zaradi znanih razmer pa je bilo preveč neznank. »Ni bilo jasno, kdaj se bo kaj sprostilo,« pojasnjuje Jerič.

Obiskovalci pa lahko čez poletje sicer uživajo v pestrem filmskem programu v kinodvoranah, pa tudi v letnem kinu Minoriti, ki ga Maribox že petič prireja z Lutkovnim gledališčem Maribor in Društvom za razvoj filmske kulture.