Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina je v sodelovanju z Mestno četrtjo Nova vas in Društvom arhitektov Maribor objavila arhitekturni natečaj za ureditev tržnice Tabor. Če bodo projekt nato tudi izvedli, bo degradirano območje ob Kardeljevi in Cesti proletarskih Brigad dobilo povsem novo podobo in vsebine, s čimer bo po občinskem prepričanju prijaznejše za okoliške stanovalce in obiskovalce.

Podzemna tržnica Tabor je dotrajana, stene prekrivajo grafiti, temni podhodi obiskovalce odbijajo, ploščad pa prekrivajo avtomobili. Profesorica arhitekture in vodja komisije za prostor v mestni četrti Nova vas Kaja Pogačar pojasnjuje:

"Hkrati je to prostor, ki je bil zasnovan v 80. letih na en drug način, z eno drugo mentaliteto, kjer so pešce pošiljali pod zemljo v podzemne prehode, ki so zdaj bolj ali manj nefunkcionalni ali zelo malo v uporabi, skratka ena čisto druga doktrina načrtovanja prostora."

Pod zemljo bi po novem uredili parkirišča, tržnico in prostore za gostinstvo ter dejavnosti občanov in društev pa dvignili na površje, pravi sogovornica:

"In seveda ostali program, ki smo ga pustili za zdaj še odprtega. To je tisto, kar želimo pridobiti od natečajnikov: neke sveže ideje, morda dodatne površine za igro otrok ali pasji park ali kaj drugega. Tudi zelenja bi si želeli nekaj več."

Uredili pa bi tudi okoliški promet. Tržnico si je že ogledalo 10 zainteresiranih arhitektov. Razpis bodo izvedli v dveh fazah. Rok za prijavo na prvo je 27. oktober. Končne rezultate pa bi razglasili 30. novembra. Kako pa bo s končno izvedbo projekta, pojasnjuje mariborski podžupan Gregor Reichenberg:

"Ob zaključku bomo nastavili časovnico, ampak v nekem scenariju, če opustimo trenutno stanje naše blagajne, se lahko začne projektirati prihodnje leto, prihodnje leto lahko pridobimo tudi gradbeno dovoljenje."

Naložba je trenutno ocenjena na 6,4 milijona evrov. Iskali bodo tudi možnosti za sofinanciranje.