V Spodnji Kungoti so danes odprli Medgeneracijski športni center Kungota. Za gradnjo so se pred petimi leti odločili zaradi dotrajanosti prejšnjih objektov in športne infrastrukture ob nogometnem igrišču, kjer že skoraj petdeset let trenirajo in igrajo nogometni navdušenci.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Medgeneracijski športni center Kungota bo namenjen športnim dejavnostim, preživljanju prostega časa in druženju različnih generacij. Sodoben in funkcionalno zasnovan objekt bodo uporabljali tudi kot krajevno dvorano za različne dogodke. Županja občine Kungota Tamara Šnofl: "Na tem območju ob nogometnem igrišču so se že od leta 1976 odvijale nogometne tekme, kasneje so se jim pridružili tudi upokojenci in kulturniki. Želeli smo vse vsebine ohraniti in nadgraditi z moderno arhitekturo, saj je tu tudi vstopna točka v našo občino. Objekt je dobil že prvo mednarodno arhitekturno nagrado, kar me izredno veseli, da je tudi stroka prepoznala objekt kot dober in kvaliteten."

Celoten projekt je stal 2,3 milijona evrov, nekaj malega nepovratnih sredstev so dobili od Fundacije za šport in Nogometne zveze Slovenije, preostalo pa je plačala občina Kungota:
"Potrebno je poudariti, da smo objekt začeli načrtovati že v letu 2019, intenzivna gradnja pa je trajala zadnji dve leti. Zelo mi je pomembno, da se tukaj družijo, poleg občanov iz Spodnje Kungote, tudi občani iz Zgornje Kungote, Svečine in Jurija, ki bodo skupaj z nogometnim klubom Kungota razvijali dobro zgodbo še naprej."

Arhitekti so v izvedbi objekta uporabljali tri materiale, pove Goran Dominko iz podjetja Kubico Domino Arhitekti in doda: "Objekt je umeščen v prostor glede na omejitev parcele, vezan je na nogometno igrišče, pravokotno se navezuje na vse te programe. Umestili smo medgeneracijski center, ki je namenjen vsem občanom, v nadstropju je večnamenska dvorana, ki je namenjena različnim dejavnostim. Vse to povezuje gostinski del, ki je nad tribuno in preostalim delom objekta."

Gre za objekt novega kova, dodaja arhitekt: "Uporabljamo tri materiale, fasadno opeko z lesom kot fasadnim nakitom in pa betonski izgled objekta znotraj, kombiniran z lesom. Objekt izraža sodobnost, v kateri naj bi združeval vse generacije. V njem so trajnostni materiali, in objekt jih združuje, poleg tega opozarja na varovanje okolja, h kateremu se vsi nagibamo. Stavba se odpira proti jugu in tako dobimo veliko svetlobe. Osvetlitev poudarja fasadni nakit, ki je iz lesa, in ima simbolno vrednost. Županja in njena ekipa, ki so nastopili že v prejšnjem mandatu na funkcijo, so pokazali, da želijo občino z nekaterimi elementi narediti še bolj zanimivo."Objekt s trajnostnimi materiali je že dobil mednarodno arhitekturno nagrado Big see award.

Občan Milan Ogrizek: "Zgradba je arhitekturno zelo lepa in se vklaplja v okolico. Precej lesa je na njej, tudi notranji prostori so čudoviti. Dobro bo služila nogometnemu klubu pa tudi vsem drugim. Kungoška pihalna godba bo gostovala tukaj, pa kulturniki in upokojenci, vsi smo veseli te pridobitve."