Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska občina končuje evropsko sofinanciranje projekte za urejanje mestnega središča. A obnova mariborskega nabrežja Lent več kot pol leta po roku še vedno ni povsem končana.

Čeprav bi morali obnovo Lenta končati lani poleti, so se dela zavlekla. Kljub temu, da so sprehajalci novo promenado že vzljubili, gradnja v pozni zimi še ni povsem končana, pravi mariborski župan Saša Arsenovič:

"Napake so relativno majhne, a vseeno vplivajo na varnost in jih bo treba odpraviti, preden se odločimo, kakšen bo ta varovani prometni režim."

Občina je razmišljala o delni zapori prometa, a je odločitev spremenila. Promet bo tako mogoč le med Strmo ulico in Sodnim stolpom, na promenadi med Sodnim in Vodnim stolpom pa:

"Očitno si ljudje želijo tam cono brez prometa in stroka to potrjuje."

Z izjemami za stanovalce, dostavo, nujne vožnje in električni minibus. Številne občane pa zaprtje prometa jezi zaradi daljšanja potovalnih poti in težav s preusmerjanjem prometa v druge dele mesta.

Plaže za zdaj še nedokončane

Zaradi pomanjkanja denarja pa ostajajo neurejena tri široka stopnišča med sprehajališčem in reko. Kmalu bodo objavili javno naročilo za njihovo ureditev, a jih bodo gradili postopoma. Najprej tisto pri Stari trti:

"Za to imamo denar v proračunu, če bomo uspešni pri prodaji zemljišč, pa se bomo z rebalansom na mestnem svetu odločali, kam ta denar dati."

T. i. mestne plaže naj bi po prvotnem načrtu uredili že med obnovo promenade, a so jih zaradi finančnih težav izvzeli. Na 7,5 milijona evrov ocenjena evropsko sofinancirana obnova se je zaradi nepredvidenih del podražila že na več kot 8 milijonov, ureditev omenjenih plaž pa naj bi stala še milijon in pol.

O drugih temah pa prisluhnite še v oddaji:

Mariborski župan Saša Arsenovič