Obnova Medvedove ulice. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Obnova Medvedove ulice. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina končuje dve največji letošnji celoviti obnovi cestišč, preplastitve pa zamujajo.

Dela na dotrajani Koseskega ulici so končana – občina čaka le še na komisijski pregled, kmalu pa naj bi se končala tudi celovita obnova večjega dela Medvedove ulice, ki se je zavlekla iz istega razloga, pojasnjuje vodja občinske komunale Suzana Fras:

"Vsak projekt je živ, na terenu se lahko pojavijo določene spremembe. Tudi tukaj smo imeli dodatna dela zaradi plinovoda, ker so bili dotrajani hišni priključki. Dela se zdaj končujejo in je zaključek načrtovan za 16. november."

Projekta, ocenjena na skupno 2,1 milijona evrov, se bosta zato podražila za 200 tisočakov. Obnovo Medvedove pa je upočasnil še nesporazum z Elektrom Maribor.

Manj sredstev za preplastitve

Počasneje od načrtov potekajo tudi preplastitve cestišč. Zaradi finančne krize nameravajo načrtovanih 1,2 milijona evrov znižati v rebalansu proračuna, ki ga bodo mestni svetniki obravnavali jutri, pojasnjuje sogovornica:

"Žal se je tudi tukaj na cestah moralo delati določene reze, tako da je zdaj po rebalansu proračuna za preplastitve predvidenih 590 tisoč evrov. Veliko tega je že izvedenega, za okoli 450.000 evrov."

Tako so že preplastili del Volodjeve ulice in ceste pod Pohorjem, križišče Focheve in Celjske ulice in del ceste v Trčovi ter na Žavcarjev vrh, pripravljajo se tudi za ureditev ceste v Sredmi.

V teku so obnove cestišča v Rošpoh-delu in na delu Šentiljske ceste.

Več cestišč pa so že uredili tudi na območju novozgrajene kanalizacije v Limbušu, Laznici, Pekrah, Kamniški grabi, Krajevni skupnosti Malečnik - Ruperče in na Studencih.

Na obnovo pa bodo morali še počakati odseki Pohorske ceste, Ulice Borcev za severno mejo, Koprivnikove ulice in delov Zvezne ulice ter tudi še neobnovljeni del Medvedove ulice.

Občina pripravlja ob tem tako imenovani »masterplan« za hitrejšo obnovo dotrajanih cestišč, a še nima popolne rešitve za financiranje. Upajo, da bi lahko za preplastitve prihodnje leto namenili vsaj 2 milijona evrov.

Več pa v oddaji:

Preplastitve mariborskih cest zaradi finančne krize zaostajajo