Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Maribor vstopa v zadnjo fazo priprav na Olimpijski festival evropske mladine. 79 dni pred začetkom dogodka, ki bo potekal na 13-ih prizoriščih v mestu – mladi pa se bodo pomerili v 11-ih panogah –, se zdi, da je organizacijsko vse pripravljeno za njegovo izvedbo, na dokončanje pa še čakajo infrastrukturni projekti. Za izvedo slednjih so prejeli državna sredstva, medtem ko za izvedbo dogodka ni predvidenega sofinanciranja.

Razpoke v skejt parku na prizorišču rolkanja, discipline, ki jo bodo v okviru Ofema prvič izpeljali v Mariboru, bodo odpravili do 15. maja. Mesec dni kasneje bodo uredili še atletski stadion, razlaga direktorica tekmovanja Nataša Ritonija: "V skladu s časovnico poteka izgradnja ogrevalne steze. Predvidoma konec meseca maja se bo opravila tudi sanacija proge, ki je bila poškodovana. Računamo, da bo do 15. junija zaključena."

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Med prijavljenimi udeleženci, trenutno jih je 3416, je največ mladih atletinj in atletov. Slednjih v mestu pričakujejo okoli 620. Pripravljeni so rezervni načrti, a je vodja stadiona Robert Herga optimističen: "Če bo treba pomagati, bomo stopili skupaj in pomagali. Postavili bomo dvorano in Ofem bo v Mariboru."

V pričakovanju so prostovoljci, med domačimi so jih našteli že 550, in tudi športniki, dodaja atlet Žan Ogrinc, ki je lani na Ofemu na 800 metrov dosegel drugi čas: "Sicer je super potovati, ampak doma ... te priložnosti nima vsak!"

Na prihod mladih iz 48-ih držav čakajo tudi v študentskih domovih. V tako imenovani športni vasi so zagotovili 2540 ležišč. Študenti bodo opravičeni stanarine, tri študentske družine bodo odpeljali na morje, razlaga direktorica domov Maja Krajnc Ružič: "Njihove sobe bodo zapečatene. Za njih bo zares poskrbljeno."

Organizatorji bodo konec maja v Rimu prevzeli ogenj miru in ga javnosti predstavili 2. junija na mariborskem Trgu svobode. Slovenijo bo zastopalo 138 športnikov. Najmanjša, 6-članska reprezentanca prihaja iz Severne Makedonije.