Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru so potrdili, da je za covidom zbolel zdravnik, ki se je vrnil iz Afrike, pred tem pa je bil cepljen z dvema odmerkoma. Ali gre za južnoafriško različico koronavirusa, bo znano v prihodnjih dneh, ko bodo vzorec analizirali mikrobiologi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. V izolaciji je več zaposlenih. Na test bodo povabili več ambulantnih pacientov.

Vodja Enote ta obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Maribor Lea Knez pojasnjuje, da so zaradi lokacije okužbe preventivno v izolacijo poslali več najtesnejših sodelavcev zdravnika, ki je imal po vrnitvi ambulantni dan. Oddelek zato deluje nemoteno, paciente, ki so ta dan obiskali ambulanto, pa bodo kontaktirali in jih povabili na kontrolni PCR test.

Neuradno gre za kirurga z Oddelka za nevrokirurgijo, ki naj bi potoval v Namibijo. Pri vrnitvi iz te države je predpisana 10-dnevna karantena, ki se ji je mogoče izogniti z negativnim PCR testom ali opravljenim cepljenjem, od katerega je minilo dovolj časa za vzpostavitev imunskega odziva.