pekrski pujski Foto: Arhiv avtorja/Sara Zmrzlak
pekrski pujski Foto: Arhiv avtorja/Sara Zmrzlak

Mariborska občina bo po več kot 20 letih dobila nov občinski prostorski načrt, in ker si vsi želijo enakomernega razvoja mesta, je ta najprej v javni razgrnitvi. Tu pa se vidi, da je območje v medijih v zadnjem času zelo izpostavljene nove prašičje farme na Studencih še vedno predvideno kot kmetijsko zemljišče. Mariborska občina se zavzema za spremembo namembnosti tega zemljišča, kot pravijo, pa temu ni naklonjeno ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Mariborska občina je za območje Studencev že večkrat predlagala spremembo namenske rabe zemljišč, in predlog je bil tudi že usklajevan s kmetijskim ministrstvom. To je najprej določilo dodatni pogoj, tudi po pristanku občine na ta dodatni pogoj – da se zagotovi primerno vračilo drugih stavbnih zemljišč v kmetijsko rabo –, pa je odločilo, da je sprememba še vedno nesprejemljiva, in dodalo še en pogoj. »To je pogoj, ki se nanaša na zvečano površino, ki jo moramo vračati v primarno namensko rabo. To pomeni, da ne gre za menjavo ena proti ena, ampak tudi za menjavo ena proti dva oziroma še več,« razlaga vodja sektorja za urejanje prostora po pooblastilu Maja Reichenberg Heričko.

Za 2,6 hektara veliko območje farme je občina ponudila nadomestna zemljišča velikost 2,9 hektara. »Ampak njihov pogoj je, da ponudimo zemljišča drugje. V enem primeru zahtevajo dodatnih 2,6 hektara, v drugem primeru dodatne tri hektare,« pojasnjuje vodja sektorja in dodaja, da bo občina del tako zahtevanih zemljišč nadomestila na območju nekoč predvidenega odlagališča nenevarnih odpadkov v Negovi.

Farma pekrskih prašičkov ostaja tako vsaj za zdaj še vedno na Studencih in ni lastnica zemljišča s to njihovo naselitvijo prostorskih sprememb nič pospešila. Zastopnik lastnice Aleksandar Jovanović pravi, da je s sodelovanjem z občino zadovoljen, če bo zemljišče ostalo še naprej klasificirano kot kmetijsko, pa bo to pomenilo: »Da je perspektiva pujskov dolgoročna in tudi malo bolj intenzivna.«

Na farmi sredi mariborskega spalnega naselja je trenutno naseljenih 25 avtohtonih krškopoljskih prašičev.