Foto: Oglasno sporočilo/Facebook - Mestna občina Maribor
Foto: Oglasno sporočilo/Facebook - Mestna občina Maribor

Teče četrti teden, odkar mariborska občina v sodelovanju s humanitarnima organizacijama Rdeči križ in Nadškofijska Karitas oskrbuje tiste ljudi, ki so zaradi okužbe ali suma nanjo v samoizolaciji ali pa spadajo v ranljivo skupino prebivalcev in si ne morejo zagotoviti oskrbe z osnovnimi živili, higienskimi potrebščinami in zdravili. Prošnjo za pomoč lahko oddajo na telefonsko številko 059 17 77 50.

Povprašujejo po različnih oblikah pomoči

Rdeči križ in Karitas sta v minulih tednih razdelila več kot 80 prehranskih in higienskih paketov, prostovoljci pa v imenu oskrbovancev prevzemajo tudi zdravila. Klicatelji pa ne povprašujejo le po materialni pomoči, temveč tudi po pogovoru, svetovanju in psihosocialno pomoči, pravi generalni tajnik mariborske Karitas Darko Bračun.

Občinski paketi

Humanitarci pomoč za zdaj zagotavljajo iz lastnih zalog, a zaradi pričakovanega povečanja števila prosilcev to ne bo vzdržno. Občina v ta namen že pripravlja posebne pakete, pravi koordinatorica pomoči na mariborski občini Neva Pipan. Trije bodo prehranski, razdeljeni glede na rok trajanja živil, dva pa higienska. Prvi naj bi bili nared že konec tedna.

Vabijo prostovoljce

Humanitarni organizaciji program pomoči izvajata s pomočjo prostovoljcev. Zaradi specifike bolezni COVID-19 vabita k sodelovanju predvsem mlajše in zdrave občane, pravi sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek. Še posebej jih bodo potrebovali v prihodnjih tednih, ko naj bi epidemija dosegla vrhunec.

Rdeči križ in Karitas ob tem prosita, naj za pomoč zaprosijo le tisti, ki jo nujno potrebujejo. Prošnjo je kot rečeno mogoče oddati na telefonsko številko 059 17 77 50.