Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Slovenski osnovnošolci so se vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov. V sklopu projekta Spletne brihte so se preizkusili v poznavanju varne rabe interneta in presegli rekord za največji spletni kviz na svetu, ki so ga pred nekaj leti s sedem tisoč sodelujočimi postavili v Veliki Britaniji. Pri nas je sodelovalo 200 osnovnih šol, 26 iz Podravja.

Tri kriterije so morali izpolniti za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov: kviz je moral trajati neprekinjeno uro, z edinstvenimi uporabniki, ki so morali odgovorili na vsa vprašanja, razlaga predsednik uprave A1 Dejan Turk: "Sodelovalo je več kot dvajset tisoč otrok in več kot petnajst tisoč je uspešno zaključilo kviz. Upam, da bodo na internetu varnejši in da bodo o varni uporabi podučili tudi starše."

Projekt, ki sta ga koordinirala zavod Varni na internetu in družba A1, je prekinil pedagoški proces in za dve šolski uri pred pametne naprave združil učence od 4. razreda naprej. Tudi mlade iz OŠ Janka Padežnika. Ravnateljica Sonja Filipič: "Sodelovalo je približno 300 učencev, skupaj nas je 480."

Organizatorji so pozornost vzdrževali s spletnim posnetkom, ki je bil skupen vsem šolam; veselje, predvsem pri najmlajših udeležencih, je bilo mogoče slišati tudi zunaj učilnice.

Za osvojitev Guinnessovega rekorda za največji spletni kviz na svetu so šteli osnovnošolci, ki so odgovorili na vsa zastavljena vprašanja. V napetih 60 minutah je na vsa vprašanja odgovorilo 15225 udeležencev, kar je bilo dovolj za osvojitev rekorda, ki je doslej pripadal Britancem s 7279 udeleženci. V nekaj dneh bo znano, katere tri šole so si z znanjem in hitrimi odgovori prislužile nagrado v skupni vrednosti 10 tisoč evrov za nakup računalniške opreme.

Osnovnošolci so osvojili rekord za največji spletni kviz na svetu