V Lenartu bo zaživel Center lokalne ponudbe, pri projektu pa sodelujejo Varstveno delovni center POLŽ Maribor, enota Lenart, Razvojna agencija Slovenskih goric in pa Društvo za razvoj podeželja Ovtar Slovenskih goric. Operacijo sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, skupaj pa bo stal 75 tisoč evrov.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V okviru operacije bodo usposobili zaposlene in uporabnike za sodelovanje pri izvajanju informativno turistične ponudbe Slovenskih goric. Izdelali bodo dva različna turistična prospekta ter informacijski plakat za promocijo Slovenskih goric in aktivnosti, ki se bodo v okviru operacije organizirale in izvajale.

Z operacijo Center lokalne ponudbe so začeli lanski december njegov namen pa je socialno vključevanje v skupnost oziroma lokalno okolje: »Ocenjujemo, da je to krasna priložnost za naše uporabnike, da preko tega programa sodelujejo z lokalnim okoljem in lahko kljub nekaterim omejenim sposobnostim, prispevajo k njegovemu razvoju,« pravi direktorica VDC Polž Maribor Jasmina Breznik. Iz strategije lokalnega razvoja bodo dosegali cilje na štirih tematskih področjih; ustvarili bodo novo delovno mesto, razvijali osnovne storitve, varovali okolje ter bolje vključevali ranljive skupine.

Projekt varovancem enote Mravlja v Lenartu pomeni zelo veliko, meni vodja Gordana Kosanič: »Na naši enoti je zelo veliko kooperantskega dela, pa tudi lastnega programa. Nastajajo različni izdelki iz naravnih materialov, naši varovanci vezejo, polstijo…«

Vsi ti izdelki pa bodo v centru lokalne ponudbe na voljo obiskovalcem, ob njih pa tudi izdelki lokalne ponudbe. Predsednik društva za razvoj podeželja Ovtar Slovenskih goric Andrej Kocbek: »Menimo, da je to dobro, saj je v podporo turizmu, obenem pa gre za ozaveščanje ljudi, da naše področje premore marsikaj koristnega pa tudi zdravega.«

Uradna otvoritev Centra lokalne ponudbe v Lenartu bo 27. junija.