Javna služba odvoza in hrambe nepravilno parkiranih in zapuščenih vozil v Mestni občini Maribor je z današnjim dnem prešla pod okrilje podjetja Marprom. Hkrati s storitvijo odvoza s pajkom je Marprom prevzel še upravljanje parkirnih avtomatov v belih conah, oboje pa je zaokrožilo dejavnosti podjetja na področju javnih parkirišč.

Foto: MMC RTV SLO/Marprom
Foto: MMC RTV SLO/Marprom

Za odvoz nepravilno parkiranih avtomobilov v Mariboru je doslej skrbelo podjetje Nigrad, strošek odvoza pa bo tudi odslej nespremenjen, in sicer 100 evrov. »Glavna novost pri javni službi odvoza in hrambe napačno parkiranih avtomobilov bo ta, da ta vozila po novem pajek odvaža na parkirišče pri glavni avtobusni postaji, kjer so nameščeni na posebej ograjenem in varovanem delu parkirišča. Tam jih lahko lastniki prevzamejo 24 ur na dan,« pravi Miha Rubin z Marproma. Vozniki avtomobilov bodo v dispečerski hiški ob vstopu na postajo prejeli izdano odredbo Medobčinskega redarstva o odvozu, nakar bodo lahko poravnali strošek na blagajni avtobusne postaje, v nočnem času pa pri varnostniku v dispečerski hiški.

»Marprom je že doslej izvajal nadzor nad plačevanjem parkirnin v belih conah, po novem pa tudi upravlja s parkirnimi avtomati. Gre za avtomate, kjer lahko vozniki ob parkiranju v beli coni, opravijo plačilo z gotovino in pri tem se za voznike ne bo nič spremenilo.«

S prenosom dejavnosti na Marprom bodo javne storitve na področju parkiranja celovito urejene pod okriljem enega podjetja, kar bo po pričakovanjih izboljšalo njihovo učinkovitost. Podlaga za prenos so bile spremembe več občinskih odlokov, mariborski mestni svet pa je te spremembe potrdil januarja.