Kako blizu so spremembe, ki jih prinaša digitalizacija, je pokazala pandemija, ki bo za vedno spremenila trg dela. Foto: Pixabay
Kako blizu so spremembe, ki jih prinaša digitalizacija, je pokazala pandemija, ki bo za vedno spremenila trg dela. Foto: Pixabay

Mariborska univerza je v minulih dneh gostila spletno razpravo na temo prihodnosti dela, ki je bila namenjena ozaveščanju študentov o vplivih digitalizacije na trg dela in varnost ter zdravje pri delu. Današnji študenti bodo namreč v življenju soočeni s hitrimi spremembami, kakršnih ni doživela še nobena generacija do zdaj. Tudi zato so se spletni razpravi med drugim dotaknili pomena medgeneracijskega sodelovanja, mentorstva in obratnega mentorstva.

Avtomatizacija in digitalizacija imata pomemben vpliv na trg dela in življenje nasploh, kar lahko ima pozitivne ali negativne učinke, je bilo mogoče slišati na spletni razpravi o prihodnosti dela. Vladka Komel z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: "Tehnološkega razvoja ne moremo ustaviti, ampak lahko ga in moramo ga usmerjati."

To predstavlja velik izziv tudi za univerzo, je poudaril rektor mariborske univerze Zdravko Kačič: "Da po svojih najboljših močeh prispevamo k prihodnjemu razvoju naše družbe na način, ki bo pomenil pot k zagotavljanju večje blaginje družbe, kot celote."

Kako blizu so spremembe, ki jih prinaša digitalizacija, je pokazala pandemija, ki bo za vedno spremenila trg dela. Tudi zaradi dela na daljavo, s katerim se v zadnjem času posebej ukvarja Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu. Mlade takšno odzivanje na spremembe zanima, saj je od tega odvisno, kako se bodo znašli na trgu dela. Prorektorica za študentska vprašanja na mariborski univerzi Teja Štrukelj: "Vidimo to kot priložnost in hkrati tudi zavezo, da se bo naša poklicna in strokovna kvalifikacija primorana nenehno prilagajati spremembam, če bomo seveda želeli ohraniti dober položaj na trgu dela."

So pa mladi v spletni razpravi o trgu dela izrazili precejšnjo skrb, kaj bo s tistimi, ki hitrim spremembam ne bodo mogli slediti.