Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je tudi letos pripravil medobčinsko prometno šolsko tekmovanje za učence osnovnih in srednjih šol. Na prometna pravila je treba posebej opozoriti v pomladanskem obdobju, ko se avtomobilom na cesti pridružijo tudi kolesarji in motoristi, zato so se mladi vozniki koles in mopedov pomerili v poznavanju cestno prometnih predpisov, spretnostni vožnji na poligonu in ocenjevalni vožnji po mestnih prometnicah.

»Mladi utrjujejo šolsko znanje, vendar je prav, da se pod strokovnim vodstvom soočijo tudi s pravimi prometnicami,« pojasnjuje predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu . Dodaja, da je prvi pogoj za varno vožnjo tehnično brezhibno kolo, nanj pa ne smemo sesti brez kolesarske čelade. O prometu otroci zelo veliko že vedo, meni udeleženka današnjega tekmovanja Neja Fras:

»Vendar se moramo v prometu primerno obnašati, upoštevati prometne znake, semaforje in seveda druga vozila. Otroci smo v prometu bolj izpostavljeni, saj smo manjši in nas iz avtomobilov težje vidijo, paziti pa moramo tudi na mrtve kote

Varne in spretnostne vožnje se je mogoče naučiti tudi na poligonu, zatrjuje dijak Prometne šole Maribor David Polner, a samo to ni dovolj: »Treba je biti tudi fizično aktiven v zimskem obdobju

Mladi morajo spomladi dejansko ponoviti prometna pravila, in spretnostna vožnja po poligonu jim lahko pri tem pomaga,

»Poligon marsikomu dela težave, zato je treba vaditi in vaditi, preden greš s kolesom, sploh pa z mopedom, na cesto,« še poudarja Dušan Veršec s Prometne šole Maribor.