Foto: Jože Žura
Foto: Jože Žura

S toplejšim vremenom so na ceste v večjem številu spet zapeljali motoristi. Zaradi izpostavljenosti, nekateri pa tudi zaradi lastne nespametnosti, so še posebej ogroženi v prometnih nesrečah, zato bo spomladi in poleti za krmilom potrebna še posebna pazljivost.

Motoristi povzročijo 60 odstotkov nesreč, v katerih so udeleženi. Največ se jih ponesreči zaradi neprilagojene hitrosti, neupoštevanja pravil prednosti in napačne strani vožnje. Inštruktor varne vožnje zato svari pred precenjevanjem svojih sposobnosti:

"Na začetku sezone še vedno nismo v takšni psihofizični kondiciji kot na sredini sezone, ko smo že prevozili nekaj tisoč kilometrov. Treba se je telesno in psihično pripraviti in narediti več krajših izletov z večimi postanki. Najbolje pa se je udeležiti tudi kakšnega tečaja varne vožnje."

Poskrbeti je treba tudi za tehnično brezhibnsot motorja, zaradi slabše vidljivosti pa Daljević priporoča tudi uporabo odsevnikov in živobarvnih oblačil. Opozarja pa tudi avtomobiliste:

"V zimskih razmerah, ko enoslednih vozil v prometu ni bilo, smo se morda odvadili gledati mrtve kote, a velikokrat lahko le tako opazimo motorista, ki nas prehiteva. Cestno prometne predpise je potrebno upoštevati dosledno. Tudi hitrost motorista avtomobilisti težko ocenimo, zato jim lahko po nesreči zapremo pot."

Anita Kovačič Čelofiga s Policijske uprave Maribor pa dodaja:

"Na začetku motoristične sezone je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Zaradi zime pa je lahko na vozišču tudi veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa."

… in vabi na preventivna predavanja v soorganizaciji policije. Število ponesrečenih motoristov se je sicer lani povečalo za skoraj 11 odstotkov. Od 99-ih so 4-je umrli, 13 pa se jih je hudo poškodovalo.