Vsi si želimo, da bi bili praznični dnevi prijetni in varni. Žal pa se vsako leto znova tako zdravstveni delavci kot policisti srečujejo s kršitvami in poškodbami na področju uporabe pirotehničnih izdelkov, in kar je še huje, so te prisotne tudi med otroci. Da bi prazniki minili prijetno in varno, predvsem pa brez nepotrebnih poškodb, tudi letos pozivajo k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike.

Foto: Policija
Foto: Policija

Pirotehnika vzbuja strah

Nekateri posamezniki se ne morejo upreti uporabi pirotehnike, strokovnjaki pa svetujejo, naj jo uporabljajo vsaj varno in uvidevno. Mnogim državljanom je namreč uporaba pirotehničnih sredstev neprijetna ter jim vzbuja strah, nelagodje in občutek nevarnosti.

Samostojni policijski inšpektor Boris Lukežič: "V lanskih praznikih smo obravnavali devetnajst kršiteljev, zasegli smo 300 pirotehničnih izdelkov, polovica teh kršiteljev pa je bilo mladoletnih oseb. Tudi letos smo že obravnavali mladoletne osebe, pri katerih smo zasegli 50 pirotehničnih izdelkov. Povedal bi še, da je prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, sicer fizičnim osebam dovoljena med 19. in 31. decembrom, uporaba pa je dovoljena med 26. decembrom in 1. januarjem. Kljub temu pa teh izdelkov ne smemo uporabljati v strnjenih naseljih, zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v sredstvih javnega potniškega prometa in na javnih shodih. Prodaja izdelkov F2 in F3 pa je prepovedana, zagrožena je globa od 400 do 1200 evrov. Na koncu bi podal apel staršem, naj z lastnim zgledom pripomorejo k zmanjšanju poškodb. Pirotehnične izdelke tudi uporabljajte v skladu z navodili proizvajalca."

V policiji še ugotavljajo, da je največ poškodb ravno pri prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa oziroma so bili kupljeni na črnem trgu. In ne le, da lahko nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov povzroči telesne poškodbe - opekline, razstrganine rok, poškodbe oči - zelo moteča je tudi za živali in onesnažuje okolje.

Občutka zdrave roke ni moč povrniti

Bojan Šparaš z oddelka za plastično in rekonstrukcijsko kirurgijo ter opekline mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra: "Ponovno poziv staršem in otrokom, da so to nepotrebne stvari. Takšne poškodbe se ne pozdravijo nikoli. V določenem času so sicer pirotehnična sredstva dovoljena, ampak vsi, ki so bili poškodovani, menijo, da je škoda, da stvari niso prepovedane. Povzročajo trajne poškodbe, naš oddelek je za popolno prepoved uporabe pirotehničnih izdelkov, sploh zato, ker so dostopni tudi na črnem trgu in njihova eksplozivna moč presega pričakovano. V času korona epidemije je bilo tega nekoliko manj, na oddelek smo sprejeli med 5 in 8 bolnikov, lani pa je to število spet naraslo. Na naš oddelek sprejmemo bolnike s hujšimi poškodbami rok, pa tudi opeklinami. Starost poškodovancev je zelo razpršena, od najmlajših do najstarejših. Izstopajoče poškodbe so tudi amputacije večih prstov in tudi amputacija zapestja, in nikoli več ni mogoče povrniti občutka zdrave roke."

Prepovedana je tudi predelava pirotehničnih izdelkov.