Foto: BoBo
Foto: BoBo

V jugozahodnih soseskah Maribora končujejo gradnjo podaljška Ceste proletarskih brigad, ki ji mnogi rečejo limbuška obvoznica. Na tem območju so v zadnjih letih zgradili veliko hiš in stanovanj, zato bo občina kmalu preuredila tamkajšnje avtobusne proge. Pripravljajo pa tudi reorganizacijo javnega prometa.

Čeprav gradnjo upočasnjuje slabo vreme, je rok za končanje limbuške obvoznice 30. junij. Ob njej bo 7 novih avtobusnih postajališč. Na občini razkrivajo nekaj predlogov sprememb tamkajšnjih avtobusnih prog:

  • linija 19, ki trenutno vozi v center, in linija 17 bi se povezali, tako da bi vozila 19-ka v center mimo UKC-ja, linija 17 pa bi pokrivala samo še Ribniško selo;
  • linija 4 bi vozila le še do Peker in tam obračala;
  • linija 3 bi vozila v obe smeri;
  • linija 12 bi se podaljšala na novo limbuško obvoznico;
  • uvedli bi še novo linijo 14 med Limbušem in trgovsko cono na Teznu.

Pred mestne svetnike celovit program sprememb

To sicer ni edina predlagana novost v mariborskem avtobusnem prometu. Na podlagi raziskave so ugotovili, da so avtobusne postaje Mariborčanom dobro dostopne, hkrati pa izpostavili tudi več težav: vožnja več avtobusnih linij po istih cestah, počasnost potovanja v primerjavi z avtomobili in predolge periode prihodov in odhodov.

Občina bo celovit predlog prenove avtobusnega prometa razkrila ob uvrstitvi gradiva na junijsko sejo mestnega sveta.

Več pa v oddaji:

Izzivi mariborskega javnega prometa