Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od letos velja spremenjen program obveznih cepljenj za otroke. Z njim je dosedanjemu cepivu, ki je dojenčke ščitilo pred petimi boleznimi, dodana še komponenta, ki ščiti pred okužbo s hepatitisom B. S tem se naša država pridružuje večini razvitega sveta, predvsem državam evropske unije, kjer imajo takšno prakso obveznega cepljenja že vrsto let.

V 6-valentnem cepivu je poleg zaščite proti 5 nalezljivim boleznim - davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hib in otroški paralizi - po novem dodano še cepivo proti hepatitisu B. Do zdaj so bili otroci proti hepatitisu cepljeni pred vstopom v šolo. Z novo cepilno shemo sledimo trendom v Evropi, pojasnjuje Zoran Simonovič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje: "Do sedaj so otroci v prvem letu starosti prejeli 3 odmerke cepiva in potem še en dodatni odmerek v drugem letu starosti, zdaj bodo prejeli dva odmerka cepiva v prvem letu starosti in potem še en poživitveni odmerek kasneje."

S tem računajo, da se bo precepljenost proti hepatitisu B, ki je v Sloveniji zdaj 90 odstotna, zvišala. Novi program pa prinaša hkrati za otroke tudi manj cepljenj in obiskov pri zdravniku: "Za otroke to omeni eno cepljenje manj, za zdravnika pa dva obiska pri zdravniku manj." Kot še dodaja pediater Igor Dovnik, je cepivo, s katerim bodo cepili otroke, rojene od oktobra 2019 naprej, že na voljo. Nezaželeni učinki, zatrjuje stroka, niso nič pogostejši pri uporabi cepiva s 6 antigeni kot predhodnega cepiva s 5 antigeni.

Čeprav velja cepljenje za najučinkovitejšo zaščito, pa je pri nas še vedno približno odstotek otrok, ki jih starši zaradi osebnega prepričanja ne želijo cepiti.