Foto: Radio Maribor/Slavko Rajh
Foto: Radio Maribor/Slavko Rajh

Vprašanja smo poslali na mariborsko občino, kjer odgovarjajo:

"Mestna občina Maribor skladno s prenovo Lenta sledi ideji, da bi na dravskem nabrežju nastalo novo odprto prizorišče, ki bi omogočalo prostor za večja druženja, razna dogajanja, koncerte in prireditve, da Lent znova postane mesto združevanj in povezovanj. Novonastali trg, kjer je stala fontana, bi poimenovali Trg Najstarejše trte. Prav tako želimo še dodatno izpostaviti Hišo Stare trte, ki ima vedno več vsebin in obiskovalcev, zato fontane na staro lokacijo ne nameravamo umestiti."

"Izvajalec del na nabrežju je tako fontano začasno deponiral v skladišču podjetja Nigrad, trenutno pa potekajo usklajevanja o kateri drugi lokaciji, kamor bi jo lahko umestili. Iz popisa javne plastike in evidence o fontani ni veliko znanega. Leto nastanka je 1989, izdelana je iz apnenca, podstavek iz betona. Tudi avtor ni znan."

Dodatno smo za pojasnila prosili še Zavod za varovanje kulturne dediščine. Kot pojasnjujejo:

"Omenjena fontana je bila postavljena ob prenovi Lenta konec 80-ih, oziroma na začetku 90-ih let 20. stoletja in ni bila vpisana v register kulturne dediščine. Zato ZVKDS ob načrtovanju nove ureditve Lenta ni pogojeval njene ohranitve na istem mestu, kjer bo po izbrani natečajni rešitvi izvedena večja tržna površina, ki bo služila tudi za prireditve. "