Maja Kušer in Dejan Škoda, prostovoljca Zveze prijateljev mladine Maribor, ki jima je nedavno poplavilo njuno hišo v naselju Nove Loke v Mozirju. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Maja Kušer in Dejan Škoda, prostovoljca Zveze prijateljev mladine Maribor, ki jima je nedavno poplavilo njuno hišo v naselju Nove Loke v Mozirju. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Sogovornika podkasta Zorni kot sta bila Maja Kušer in Dejan Škoda, prostovoljca Zveze prijateljev mladine Maribor. Kot vzgojitelja otrok sta se udeležila letovanja v Poreču. Zadnji dan letovanja, 4. avgusta, sta prejela sporočilo, da je poplavljeno celo naselje in tudi njuna nova, še ne povsem opremljena hiša v naselju Nove Loke v Mozirju, v katero sta se selila dva dni pred odhodom na morje. Da bi vsaj malo ublažili njuno stisko, so se pri Zvezi prijateljev mladine Maribor odločili za zbiranje prostovoljnih prispevkov.

"Ko sem videla videoposnetek našega naselja pod vodo, sem se sesedla"

Kaj se je pravzaprav zgodilo tistega usodnega dne, 4. avgusta, ko sta bila kot vzgojitelja v Poreču? Kot pravi Dejan Škoda, sicer prostovoljni gasilec v Mozirju, je tisto jutro na telefonu videl kup pozivov in takoj vedel, da je nekaj hudo narobe v domačem Mozirju. Maja Kušer je nato preko sms-a vprašala njuno sosedo, kaj se dogaja v Mozirju in prejela sta zastrašujoč videoposnetek, na katerem je njuno naselje že bilo pod vodo. "Ko sem to videla, sem se sesedla. Deklice v naši izmeni so me obkrožile in vprašale, kaj je narobe. Moje edine besede so bile, da je hiša v vodi. So pa kolegi in drugi prostovoljci v Poreču takoj izrazili pripravljenost pomagati in tudi prišlo pomagat v Mozirje, za kar sva jim zelo hvaležna," pravi Maja, Dejan pa doda: "Toliko ene podpore od ljudi res nisem pričakoval - pomagali so tudi tisti, ki smo se letos v Poreču prvič videli."

Iz Poreča v Mozirje sta se vrnila še isti dan, 4. avgusta. "Iz Poreča sva se odpravila ob 7. uri zjutraj. Številne ceste so bile zaprte, tudi avtocesta. Ker je iz Mozirja prišla vest, da bi nujno potrebovali čoln, sva še odpeljala še do Dejanovih staršev v Litijo po čoln. Vendar ko sva prispela v Mozirje, je voda uplahnila že toliko, da se ni dalo več reševati s čolnom. Sicer pa so takrat v Mozirju pri reševanju bili aktivni helikopterji. Po eni strani sva imela srečo, da nisva bila v hiši, ko se je to dogajalo, oziroma nisva občutila tistega strahu, ali se ti bo uspelo rešiti iz hiše ali ne, in strahu, ko je začelo avtomobile zaletevati v hiše. Po drugi strani pa je bil pristanek na trdnih tleh toliko bolj močan; ko so naju ob ob 18. uri tistega dne s traktorjem, ki je imel plug, pripeljali do najine hiše in sva videla dejansko razdejanje," pripoveduje Maja.

Potem ko je voda usahnila, je v hiši ostalo opustošenje. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Potem ko je voda usahnila, je v hiši ostalo opustošenje. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

"Ko sva odprla vrata hiše, se je ven usul mulj"

"Ko sva odprla vrata hiše, se je ven usul mulj. Takrat so se sanje o prijetni vselitvi razblinile. V hišo sva se namreč vselila nekaj dni pred letovanjem v Poreču. Kot se je videlo na stenah hiše, je voda segla 95 centimetrov visoko. Ko smo vstopili v hišo, je je blo še za 20 centimetrov visoko. Vse osebne stvari je odplavilo," pravi Dejan. "V spodnjem delu hiše ni ostalo nič uporabnega. Odstraniti smo morali tudi celotno novo kuhinjo. Zalilo je tudi moj in sinov avto, oba sta bila ocenjena kot 'totalka'. Sicer pa je poplavilo celotno naselje Nove Loke, tudi avtomobile je mnogim odneslo in so jih kasneje našli drugje, v jarkih, v drevesih,..."

Slovenijo je med drugim zaokrožil videoposnetek, ko so poplave Novih Lokah v Mozirju odnesle plinsko cisterno. Nihče ni mogel verjeti očem. "Moč vode, ki se je tokrat pokazala, je bila grozna. Če tega ne vidiš, ne moreš verjeti. Voda je nosila avtomobile kot slamice," pravi Dejan. Kot pravita, domačini ne pomnijo, da bi kaj takšnega se že zgodilo v teh krajih.

Največja skrb trenutno je sanirati hišo do zime. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Največja skrb trenutno je sanirati hišo do zime. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

"Čaka nas še ogromno trdega dela"

Sicer pa sta, kot drugi krajani, vsaki dan polno zaposlena s sanacijo hiše. "Najina hiša je suhomontažna. Do metra in pol višine smo hišo 'odprli' in sedaj se mora posušiti. Urejamo in oziroma čistimo okolico hiše. Veliko je bilo odmrlih živali, to je bilo treba odstraniti in posuti apno, da se prepreči širitev bolezni. Čaka nas še ogromno trdega dela," poudarja Maja. "Vsekakor pa je potrebno hišo 'zapreti' do zime. To je trenutno naša največja skrb. Da bo torej primerno izolirana in primerna za bivanje. Upamo, da nam bo vreme naklonjeno," dodaja Dejan.

Ob tem oba sogovornika poudarjata, da so tudi domačini zelo stopili skupaj in si pomagali drug drugemu. "Prav neverjetno je, kako smo se domačini povezali in si pomagali. Kaj takega še v življenju nisem videl in doživel," pravi Dejan. V Mozirje je prišlo tudi veliko prostovoljcev od drugod in še prihajajo.

In za konec še vprašanje za sogovornika: Kako se držita sedaj? "Mislili smo, da je prvi šok mimo. Ampak zdaj se pojavljajo strahovi in skrbi, kako pravočasno sanirati hišo do zime. Zadeva prihaja za nami, utrujenost je prisotna. Spimo bolj malo. Takoj ko slišimo, da pada dež, smo že pokonci in gledamo, kje je kakšna voda. Spanec je nemiren. Strah pred vodo in hujšimi padavinami bo ostal še nekaj časa. Verjetno bo trajalo nekaj let, da bomo padavine sprejemali kot 'normalne', ker sedaj se jih bojimo," pojasni Dejan.

Maja Kušer in Dejan Škoda pred njuno hišo. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Maja Kušer in Dejan Škoda pred njuno hišo. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Pomagate lahko tudi vi. Kako?

Kot pojasnjujejo na Zvezi prijateljev mladine Maribor, so se z namenom, da bi vsaj malo ublažili stisko prostovoljcev, odločili za zbiranje prostovoljnih prispevkov in prosijo, da se pridružite dobrodelni akciji. Vsa sredstva bodo namenjena izključno za obnovo njunega doma. Pomoč zbirajo na račun Društva prijateljev mladine Maribor, ki ima status humanitarne organizacije, na poseben sklic, ki je namenjen omenjenima prostovoljcema. Podatki za nakazilo so:

Naziv: DRUŠTVO PRIJATELJEV MLADINE MARIBOR

Naslov: Razlagova ulica 16, 2000 Maribor

Davčna št.: 96655780 (društvo ni zavezanec za DDV)

Št. TRR pri Novi KBM: SI56 0417 3000 0753 108

Sklic: SI00 08031982

Koda namena: CHAR

Namen: Pomoč prostovoljcema Maji in Dejanu

Dodatne informacije: Referat za letovanja ZPM Maribor, tel. št. 02 229 69 14, e-mail naslov: referatzpm@zpm-mb.si

Celotnemu pogovoru prisluhnite na spodnji povezavi:

Prostovoljca ZPM Maribor iz Mozirja, ki sta v poplavah ostala brez doma