Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob slabšanju epidemiološke slike si tudi v podjetjih prizadevajo spodbujati precepljenost zaposlenih, da bi tako preprečili vpliv morebitnega hudega četrtega vala na poslovanje. Najpogosteje se v podjetjih odločajo za organizirano cepljenje zaposlenih in informiranje. Kmalu pa bo na voljo tudi organizirano cepljenje za iskalce zaposlitve.

Cilj je, da podjetja ostanejo odprta, zato k cepljenju pozivajo tudi gospodarska združenja. Direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik: "Pri Štajerski gospodarski zbornici smo ves čas apelirali, da se čim prej in čim več pocepimo, ne samo zaradi zdravstva, ampak tudi zaradi dela."

V kidričevskem Talumu so se odločili, da omogočijo cepljenje za zaposlene kar v podjetju. Pravi pooblaščenec uprave za varnost in zdravje pri delu Iztok Trafela: "Izvedli smo že dve cepilni akciji. Cepljenje organiziramo ob četrtkih na tri tedne in bo naslednjič 26. avgusta."

V Talumu tudi sicer organizirajo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu in sezonski gripi. Zaposlenemu, ki se cepi proti covidu, pripada tudi prosta ura. Cilj je ohraniti nemoteno proizvodnjo tudi med četrtim valom. "Vsi ukrepi so namenjeni temu, da zagotovimo nemoteno proizvodnjo in dobave našim ključnim kupcem," dodaja Trafela.

V podjetju AJM so imeli junija organizirano cepljenje, zaposlene spodbujajo tudi lastnim zgledom, pravi direktor Trivo Krempl: "Zaposlene osveščamo in spodbujamo, eden od ukrepov je bil tudi, da smo se cepili vsi volini delavci in zaposlenim pokazali, da je vse v redu." V podjetju dodajajo, da si ob morebitnem hudem četrtem valu epidemije želijo, da bi zbolelo čim manj zaposlenih, če pa že, pa upajo, da bo to v blažji obliki.

V obeh podjetjih ocenjujejo, da je precepljenih okoli 45 odstotkov zaposlenih.

Mobilna točka za cepljenje bo po 15. avgustu tudi na mariborski enoti Zavoda za zaposlovanje; iskalci zaposlitve se bodo predvidoma lahko cepili vsako drugo sredo.