Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V drugi polovici julija se je pri nas močno povečalo število smrekovih dreves, ki so jih napadli podlubniki. Najhuje je na območju Črne na Koroškem, Gorenjske, Kočevja in Zgornje Savinjske doline. Škoda pa nastaja tudi na Štajerskem.

Podlubniki, ki so v gozdovih vselej prisotni, se najbolj razmnožijo v času naravnih nesreč, saj napadajo predvsem oslabela drevesa. Zaradi suše je trenutno največ žarišč v smrekovih gozdovih na Pohorju v občinah Ruše in Podvelka, pa tudi na Kozjaku, kjer smo obiskali kmetijo Franca Hladeta:

"Mislim, da je pri nas malo manj, kot je bilo pred leti. Pri obeh sosedih pa je kar močan napad."

Nenad Zagorac z mariborske enote Zavoda za gozdove pa o trenutnih razmerah na širšem območju Maribora:

"Trenutno govorimo o približno 11.000 kubičnih metrih lesne mase za mariborsko območje. Za primerjavo pa lahko povem, da je bilo v teh najhujših letih med 2015 in 2020 tudi od 50.000 do 100.000 kubikov letno označenega. Tako da je trenutno problem precej večji, kot je bil v prvi polovici leta, ampak v primerjavi s prejšnjimi leti je veliko manjši."

A stanje se lahko poslabša. Ker posledice napada sprva niso očitne, je pomemben reden in skrben pregled dreves. Lastniki naj bodo pozorni, ali tla prekrivajo lesna moka in zelene iglice. O sumu naj takoj opozorijo revirnega gozdarja in začnejo sečnjo ter odvoz. Ob pravočasni sečnji je les še mogoče prodati, a ceneje, pravi kmet Franc Hlade:

"Cena je pol manjša, kot od zdravega lesa. Za 'lubadarce' je cena polovična."

Slovenski gozdovi praviloma niso zavarovani, lahko pa kmetje od Zavoda za gozdove odkupijo nadomestne sadike po subvencionirani ceni.