Prenizka precepljenost je po oceni epidemiologov glavni razlog za poskok okužb v Podravju. Foto: Reuters
Prenizka precepljenost je po oceni epidemiologov glavni razlog za poskok okužb v Podravju. Foto: Reuters

Število okužb se strmo vzpenja tudi v Podravju. V Mariboru je bilo včeraj potrjenih največ okužb med vsemi občinami – kar 89. Podravje je po tedenskem povprečju števila okužb na tretjem mestu, po precepljenosti pa na zadnjem med vsemi regijami. Epidemiologi zato razloge za porast pripisujejo predvsem slabi precepljenosti.

V zadnjih dneh je pozitivnih kar 40 odstotkov PCR-testov tistih, ki pridejo na mariborsko vstopno točko. To je skoraj 2-krat več kot pred dvema tednoma, pravi direktor ZD Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik: "Povprečno na dan odvzamemo 300 do 320 brisov in ta porast nas seveda ne veseli."

Obeti so slabi tudi, ker je zanimanje za cepljenje skoraj povsem splahnelo. Na cepilna mesta mariborskega Zdravstvenega doma pride po prvi odmerek le še 200 oseb na teden. "V prejšnjem tednu smo s prvim odmerkom cepili 201 človeka, z drugim 531 in s tretjim 335 oseb," pojanjuje Završnik.

Podravje je znova zdrsnilo na zadnje mesto po precepljenosti, med občinami je na repu Sveti Andraž v Slovenskih goricah s samo 37 odstotki polno cepljenih.

Prav nizka precepljenost je po oceni epidemiologov glavni razlog za poskok okužb v Podravju. Vodja območne enote NIJZ Zoran Simonović: "Ta porast še bolj izrazit v manjših krajih in bolj na podeželju kot v mestih." Več kot 400-odstoten tedenski prirast beležijo v občinah s tradicionalno majhnim interesom za cepivo: Juršinci, Sveta Ana, Sveti Jurij in Sveta Trojica v Slovenskih Goricah.

Do okužb prihaja tudi na širših družinskih srečanjih, v šolah in med študenti, nato pa se doma pogosto okužijo vsi družinski člani, tudi cepljeni. "To se nam zadnjem času pogosteje dogaja tudi v domovih starejših občanov, kjer se ob vnosu virusa običajno z necepljeno osebo, zaposlenim, okužba razširi tudi na cepljene prebivalce," dodaja Simonović.

Raste tudi število covidnih pacientov v UKC Maribor. Zdravijo jih 80, kar je 9 več kot v petek. Najmlajši bolnik na akutnem oddelku je star 34, v intenzivni negi pa 47 let.