Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Odločitve slovenske vlade imajo velik vpliv na razvoj in delo občin. Zato smo župane iz okolice Maribora prosili za komentar volitev in pričakovanja od naslednje vlade.

Razlike se večajo

Župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak razplet volitev ocenjuje kot poziv h koncu delitev in upa na povezovanje. Želi si posluha sedanje vlade za lokalne potrebe, med glavnimi izzivi nove pa vidi ustanovitev pokrajin:

"Pozivam vse tiste, ki so odločevalci, tako koalicijo, kot opozicijo, da tu strnejo vrste in izvedejo regionalizacijo. Kljub delitvi na vzhodno in zahodno kohezijsko regijo, kazalci kažejo na to, da se ne izenačujemo, ampak da razpor raste, torej, bogatejši deli Slovenije so vedno bogatejši, revnejši pa vedno revnejši."

Za občino Hoče - Slivnica so ključni izgradnja mariborske južne obvoznice, državni prostorski načrt za letališče Edvarda Rusjana in razvoj cestne in kolesarske infrastrukture.

Župan občine Duplek Mitja Horvat upa na gradnjo doma starejših in državne ceste, nadaljevanje evropskih projektov, kot je kanalizacija, in uspešno črpanje denarja iz nove evropske finančne perspektive. Upa, da novi politični obrazi ne bodo zapravili navdušenja volivcev:

"Kar se tiče samega finančnega položaja lokalnih skupnosti, lahko še enkrat rečem, da se je z mandatom te vlade, ki verjetno odhaja, stvar izboljšala, oziroma prisluhnilo se je vsaj željam županov. Upam, da bodo nadaljevali tako tudi v novi koaliciji, ki se je nenazadnje vsaj v odgovorih na vprašanja Skupnosti občin Slovenije, ki smo jih postavili vsem tem strankam, v besedah temu zavezala."

Tudi sam želi regionalizacijo; prav tako župan občine Rače – Fram Branko Ledinek, kjer sta glavni želji podvoz pod železnico in most čez avtocesto.

K enakomernemu regionalnemu razvoju in razvoju predvsem slabše razvitega vzhodnega dela Slovenije in podeželja poziva tudi pesniški župan Gregor Žmak.

Za komentar smo prosili tudi županjo Selnice ob Dravi Vlasto Krmelj, ki pa je odsotna.

Na odziv iz Ruš še čakamo.